Zapečene palačinke
Pošto su rezerve brašna spremne za vanredno stanje, a pravljenje hleba ili pogače još uvek nije neophodno, najbolje je da brašno upotrebite za palačinke. Ovaj fantastični recept prekratiće vam vreme u policijskom satu, a u slasnim palačinkama uživaćete i više od jednog dana, ako ih napravite dovoljno. Fantastične su i sutradan, uz filmove, serije ili internet.
Sastojci:
- 1 jaje
- mleko
- kisela voda
- 20 punih kašika brašna tip 400
- prstohvat soli
- 1 kašika šećera
Za uvijanje:
- 18 kašika mlevenih oraha
- 18 kašika šećera
- ¾ litre mleka
Priprema:
U pretprošlom broju objavili smo recept za palačinke, a sad ćemo ga ukratko ponovimo. U posudu u kojoj ćete mutiti palačinke stavite jaje, brašno, šećer i dva prstohvata soli, pa postepeno dosipajte mleko i stalno mešajte. Kad se sve spoji i donekle razredi, dodajte malo gazirane vode. Gustina treba da bude poput jogurta, recimo. Dobijenu smesu uz povremeno mešanje ostavite da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi.
Palačinke pecite u dobro ugrejanom tiganju, u koji ste stavili mrvicu ulja ili masti, a bilo bi dobro da bude malo veći, prečnika 28 cm.
Kada završite pečenje, svaku palačinku pospite kašikom mlevenih oraha i šećera i urolajte. Ređajte ih jednu do druge u vatrostalnu ili neku drugu posudu adekvatnih dimenzija, najbolje bi bilo da i ona bude široka 28 cm. U svaki red treba da vam stane po 5-6 palačinaka.
Kada prekrijete dno posude palačinkama, taj prvi red pospite sa po tri kašike šećera i oraha.
Naređajte drugi red palačinaka, pa i njih pospite sa po tri kašike šećera i oraha, te zalijte mlekom. Ostavite palačinke petnaestak minuta da upiju mleko i pecite ih u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepni, takođe petnaestak minuta. Ne smeju da izgore, već da se tek malo zapeku i porumene.
Naravno, ako vam treba veća količina, slobodno napravite više palačinaka i više redova, ali će vam u tom slučaju biti potrebno više mleka. Njihov kvalitet je i to što su izvanredne i narednog dana, kada se ohlade i stegnu, pa ih možete rezati kao tortu.