Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Vojvođanska šuplja kost

Recepti: Vojvođanska šuplja kost

Širom sveta ovaj, u stvari vrlo sličan recept, zove se „ossobuko“, što na italijanskom znači „šuplja kost“. Gurmani, a mi što živimo na ovim prostorima većinom to jesmo, znaju da se malo šta može porediti sa zadovoljstvima koje donose šuplje kosti. Što u supi, što ubačene u razne gulaše da „daju snagu“.  U ovom receptu u glavnoj su ulozi presečene teleće kolenice, a onda njihove šuplje kosti stupaju na scenu. Uživaćete.

 

Sastojci:

  • 1 veća teleća kolenica
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 veća šargarepa
  • ½ manjeg celera
  • 1 manji praziluk
  • 1 paradajz
  • 1 zelena paprika
  • 1,5 dl belog vina
  • 2 lista lovora
  • So, biber
  • 2 kašike masti

 

 

Priprema:

Prilikom kupovine tražite od mesara da vam kolenicu iseče na parčad debljine 3-4 santimetra. Njima će to biti mnogo lakše nego vama, jer imaju testere za kosti. Prvi korak u pripremi ovog specijaliteta jeste da u dubljoj šerpi, koja je dovoljno široka da meso stane tako da nije jedno na drugom, dobro zagrejete mast. Na nju ubacite neposoljenu kolenicu i pecite je da porumeni sa svih strana. Tako pripremljenu kolenicu izvadite na tanjir i u masnoću stavite prvo crni luk, malo ga prodinstajte i dodajte na kockice iseckane šargarepu i celer, malo promešajte i dodajte naseckane papriku, praziluk i paradajz koji ste prethodno ogulili. Sve to, uz povremeno mešanje, dinstajte na laganoj vatri desetak minuta. Dok se to dinsta, meso koje ste izvadili na tanjir posolite i pobiberite pa ga vratite u šerpu s povrćem. Tek tada dodajte iseckan beli luk, lovor i vino. Poklopite, pustite da krčka, povremeno promešajte i po potrebi dolivajte pomalo tople vode, a biće svakako ukusnije ako umesto vode dodate bistru supu. Kuvajte sve dok meso potpuno ne omekša, a srž kosti se ne odvoji od ivica. Kada procenite da je meso gotovo, izvadite lovor i pažljivo sve prebacite u dublju tepsiju (vodite računa da vam srž ne ispadne iz kostiju) i zapecite u rerni koju ste ugrejali na 200 stepeni. Servirajte uz pire i zelenu salatu, s tim da to možete promeniti, ali belo vino je obavezno.

 

Tekst i foto: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli