Vanil-valcer
Na sreću onih koji ih vole, sezona malina traje prilično dugo. Zato obavezno sačuvajte ovaj recept, jer ćete kad-tad poželeti da divne maline osetite i u ovoj kombinaciji. No, pošto je moguće, mada ne i previše verovatno, da postoje i oni koji ne vole maline, uz kombinaciju biskvit-testa i poslastičarskog krema možete koristiti i neko drugo voće. Uživanje je zagarantovano, a priprema traje svega petnesetak minuta.
Sastojci:
- ½ l mleka
- 3 žumanceta
- 125 g šećera
- 30 g brašna (oštro)
- 30 g skroba
- 2 vanil-šećera
Priprema krema:
Stavite 4,5 dl mleka u posudu sa debelim dnom koja je prethodno plahnuta vodom. Skuvajte mleko na srednjejakoj vatri, uz mešanje, da se ne bi uhvatilo za dno.
Žicom dobro umutite šećer, vanil-šećer i žumanca. Brašno i skrobno brašno prosejte i dodajte u žumanca, a zatim postepeno u to dospite i 0,5 dl preostalog hladnog mleka. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Potom, uz stalno mešanje, dodajte trećinu vrelog mleka, a zatim i preostale dve trećine. Vratite kremu u posudu u kojoj se kuvalo mleko i pustite da provri na srednjejakoj vatri. Energično mešajući kuvajte kremu još 20 sekundi. Preručite je u drugu posudu da bi se brže ohladila i zalepite preko nje providnu foliju (da se ne bi uhvatila korica).
Sastojci za testo:
- 3 žumanceta
- 90 g šećera
- 90 g brašna
- 3 belanceta
- ½ kesice vanil-šećera
Priprema biskvita:
Biskvit se pravi tako što najpre odvojite žumanca. Belanca umutite u čvrst šne sa nekoliko kašika šećera koje ste uzeli od 90 grama predviđenih za testo. U drugom sudu mutite žumanca, vanil-šećer i preostali šećer, sve dok ne dobijete gotovo belu smesu. U nju pažljivo dodajte šne od belanaca i prosejano brašno. Sve polako spojte i sipajte u tepsiju prečnika 22 cm, koju ste premazali puterom i posuli kristal šećerom. Biskvit pecite u rerni prethodno ugrejanoj na 180 stepeni, dok ne porumeni. Zatim, prohlađeni biskvit isecite na tri dela, premažite svaku koru kremom i pospite izabranim voćem, pa ostavite kolač u frižider da prenoći. Služite ga naredni dan.