Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Uskršnji kuglof

Pošto su dva Uskrsa ove godine prilično daleko eto lepe prilike da svoja čula dva puta obradujemo fantastičnim kuglofom. Jednom kod kuće, drugi put kod komšija ili obrnuto. I nemojte se iznenaditi ako vas neko od komšija pozove na kuglov jer se u nekim krajevima kaže upravo tako.

Bez obzira zovete li ga kuglof ili kuglov ovaj divni kolač jedan je od najvićih bisera ovdašnjih slatkih trpeza. Uprkos lepoti recept za kuglof je u suštini vrlo jednostavan.

Ipak, nisu svi kuglofi jednako dobri, a recept koji vam donosimo sasvim sigurno spada u najbolje. Baršunasta struktura i doza masnoće koja se miluje sa jezikom pravi tu bitnu razliku. Njegova rupa u sredini kadgod se koristila za barena jaja i tako dekorisan zaslužuje centralno mesto na stolu.

Kuglof je inače kolač za zimske meseca, ali se ranije uvek pravio i za Uskrs. Posut prah šećerom deluje kao novogodišnji poklon, a njegov miris nešto je najlepše što možete osetiti kada na Uskršnje veče uđete u kuću. Poslednjih godina po mini marketima ima vrlo pristojnih kuglofa, ali pravi domaći nema takmaca. O neznalicama koji su spremni da ga omalovaže izrazom „leba kolača“ ne vredi trošiti reči. Nek jedu puding. Sličnog je oblika.

 

Sastojci:

  • • 4 jaja
  • 140 g margarina
  • 280 g šećera u prahu
  • 270 g mekog brašna T-400
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 dl mleka
  • 4 kašike kakaa
  • 3 vanil šećera

 

Priprema: 4 žumanca umutiti sa 140 grama šećera u prahu i kada je to gotovo dodati 140 grama omekšalog margarina i mikserom sjediniti. U drugoj posudi ulupati 4 belanca sa 140 grama prah šećera u šne, u to dodati 270 grama brašna i 1 prašak za pecivo. Te dve mase sjediniti i dodati 2 dl mlakog mleka (nipošto toplog). Modlu za kuglof namazati margarinom, posuti brašnom i u nju sipati polovinu mase. U drugu polovinu mase dodati 4 kašike prosejanog kakaa (suvog grožđa, oraha, badema ili nečeg sličnog po želji i ukusu).

Dobijenu braon masu sipati preko žute i kašikom ili viljuškom braon masu blago provući kroz žutu, da bi kolač imao šare. Peći u prthodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni 45 do 50 minuta. Preliti glazurom čokolade ili prah šećerom.

 

Tekst: Sara Karadžić
Foto: Unsplash

Možda vam se svidi...

Dobrodošli