Uskršnji kuglof
Pošto su dva Uskrsa ove godine prilično daleko eto lepe prilike da svoja čula dva puta obradujemo fantastičnim kuglofom. Jednom kod kuće, drugi put kod komšija ili obrnuto. I nemojte se iznenaditi ako vas neko od komšija pozove na kuglov jer se u nekim krajevima kaže upravo tako.
Bez obzira zovete li ga kuglof ili kuglov ovaj divni kolač jedan je od najvićih bisera ovdašnjih slatkih trpeza. Uprkos lepoti recept za kuglof je u suštini vrlo jednostavan.
Ipak, nisu svi kuglofi jednako dobri, a recept koji vam donosimo sasvim sigurno spada u najbolje. Baršunasta struktura i doza masnoće koja se miluje sa jezikom pravi tu bitnu razliku. Njegova rupa u sredini kadgod se koristila za barena jaja i tako dekorisan zaslužuje centralno mesto na stolu.
Kuglof je inače kolač za zimske meseca, ali se ranije uvek pravio i za Uskrs. Posut prah šećerom deluje kao novogodišnji poklon, a njegov miris nešto je najlepše što možete osetiti kada na Uskršnje veče uđete u kuću. Poslednjih godina po mini marketima ima vrlo pristojnih kuglofa, ali pravi domaći nema takmaca. O neznalicama koji su spremni da ga omalovaže izrazom „leba kolača“ ne vredi trošiti reči. Nek jedu puding. Sličnog je oblika.
Sastojci:
- • 4 jaja
- 140 g margarina
- 280 g šećera u prahu
- 270 g mekog brašna T-400
- 1 prašak za pecivo
- 2 dl mleka
- 4 kašike kakaa
- 3 vanil šećera
Priprema: 4 žumanca umutiti sa 140 grama šećera u prahu i kada je to gotovo dodati 140 grama omekšalog margarina i mikserom sjediniti. U drugoj posudi ulupati 4 belanca sa 140 grama prah šećera u šne, u to dodati 270 grama brašna i 1 prašak za pecivo. Te dve mase sjediniti i dodati 2 dl mlakog mleka (nipošto toplog). Modlu za kuglof namazati margarinom, posuti brašnom i u nju sipati polovinu mase. U drugu polovinu mase dodati 4 kašike prosejanog kakaa (suvog grožđa, oraha, badema ili nečeg sličnog po želji i ukusu).
Dobijenu braon masu sipati preko žute i kašikom ili viljuškom braon masu blago provući kroz žutu, da bi kolač imao šare. Peći u prthodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni 45 do 50 minuta. Preliti glazurom čokolade ili prah šećerom.