Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Teleća čorba

Koliko je žuta supa kraljica nedeljnog ručka, toliko je teleća čorba kraljica restoranskih čorbi u našoj zemlji. A ovaj recept je na nivou najboljih restoranskih čorbi. Namojte časa časiti. Čim nabavite teletinu obradujte sebi drage ljude.

 

Sastojci:

  • 600 gr teletine od vrata
  • 1 teleća ili juneća kost
  • 1 srednji luk
  • 2 manje šargarepe
  • 1 peršun
  • ½ srednjeg celera
  • 1 manji krompir
  • 1 kisela pavlaka
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika brašna
  • 2 žumanca
  • 3-4 lista lovora
  • So, biber i mleveni i u zrnu
  • Ulje, kašika brašna, malo mleka i vode
  • Veza peršunovog lista

 

Priprema:

  • Luk iscite na sitne kocke, prodinstajte ga na malo ulja i dodajte teletinu iseckanu na koske veličine nokta na malom prstu. Dinstajte sve zajedno dok meso potpuno ne promeni boju.
  • Kada je dinstanje završeno prelijte luk i meso sa 2 litra tople vode i dodajte kosti, dve kašičice soli, lovor, biber u zrnu i na kockice isečene šargarepu, peršun, celer i krompir pa kuvajte na laganoj vatri dok meso ne odmekne – po potrebi dolivajući po malo vode.
  • Kad meso bude meko, u drugom, malom sudu, istopite puter, dodajte kašiku brašna, malo mleka, malo vode, biber i so, i uz stalno mešanje vratite malo na vatru. Čim počne da se zgušnjava uz stalno mešanje dodajte i alevu papriku, spojite pa ulijte u čorbu i ostavite da lagano vri desetak minuta.
  • Za to vreme dva žumanca viljuškom dobro promešajte, pa dodajte pavlaku i sve spojite. Skinite čorbu sa ringle, sačekajte da prestane da vri pa je polako kutlačom sipajte u smesu od žumanaca i pavlake stalno mešajući viljuškom. Sipajte tri kutlače, dobro promešate i jednom po jednom kutlačom vratite u čorbu polako mešajući. Dodajte po ukusu sirće ili limunov sok, dosolite ako treba i pospite sitno seckanim peršunovim listom ili neka to svako po ukusu uradi u svom tanjiru.

 

Pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli