Teleća čorba
Koliko je žuta supa kraljica nedeljnog ručka, toliko je teleća čorba kraljica restoranskih čorbi u našoj zemlji. A ovaj recept je na nivou najboljih restoranskih čorbi. Namojte časa časiti. Čim nabavite teletinu obradujte sebi drage ljude.
Sastojci:
- 600 gr teletine od vrata
- 1 teleća ili juneća kost
- 1 srednji luk
- 2 manje šargarepe
- 1 peršun
- ½ srednjeg celera
- 1 manji krompir
- 1 kisela pavlaka
- 1 kašika putera
- 1 kašika brašna
- 2 žumanca
- 3-4 lista lovora
- So, biber i mleveni i u zrnu
- Ulje, kašika brašna, malo mleka i vode
- Veza peršunovog lista
Priprema:
- Luk iscite na sitne kocke, prodinstajte ga na malo ulja i dodajte teletinu iseckanu na koske veličine nokta na malom prstu. Dinstajte sve zajedno dok meso potpuno ne promeni boju.
- Kada je dinstanje završeno prelijte luk i meso sa 2 litra tople vode i dodajte kosti, dve kašičice soli, lovor, biber u zrnu i na kockice isečene šargarepu, peršun, celer i krompir pa kuvajte na laganoj vatri dok meso ne odmekne – po potrebi dolivajući po malo vode.
- Kad meso bude meko, u drugom, malom sudu, istopite puter, dodajte kašiku brašna, malo mleka, malo vode, biber i so, i uz stalno mešanje vratite malo na vatru. Čim počne da se zgušnjava uz stalno mešanje dodajte i alevu papriku, spojite pa ulijte u čorbu i ostavite da lagano vri desetak minuta.
- Za to vreme dva žumanca viljuškom dobro promešajte, pa dodajte pavlaku i sve spojite. Skinite čorbu sa ringle, sačekajte da prestane da vri pa je polako kutlačom sipajte u smesu od žumanaca i pavlake stalno mešajući viljuškom. Sipajte tri kutlače, dobro promešate i jednom po jednom kutlačom vratite u čorbu polako mešajući. Dodajte po ukusu sirće ili limunov sok, dosolite ako treba i pospite sitno seckanim peršunovim listom ili neka to svako po ukusu uradi u svom tanjiru.