Tajlandski Cashew Nuts
Pred vama je biser tajlandske kuhinje, recept koji vole gurmani širom sveta, pa smo rešili da ga predstvimo i vama koji čitate naš magazin. Kešju nats, kako to izgovaraju Tajlanđani, može da se pravi sa više vrsta mesa, najčešće je to pileće belo, ali često se koriste i junetina i svinjetina. Sve je lepo, probajte…
Sastojci:
- 1/3 šolje ulja
- 100 g nepečenog indijskog oraha
- 350 g pilećih prsa
- 5−6 ljutih suvih papričica ako se pravi ljuto, ako ne, onda njih preskočite
- 4 čena manjeg belog luka
- 1 veći crni luk
- 1 zelena paprika-roga veća (može i to i ljuta, ako se pravi ljuto)
- 1 crvena paprika-roga veća
- 2−3 kašike brašna
- pera crnog luka od jedne veze
Sastojci za umak:
- 2 kašike svetlog soja sosa
- 1 kašika tamnog soja sosa
- 1 kašika sosa od ostriga (ima ga i u radnjama i na pijacama)
- 1/4 kašičice mlevenog belog bibera
- prstohvat soli
- prstohvat šećera
- 3 kašike vode
- Pirinač za prilog
Priprema:
Kao i u slučaju spremanja jela iz kineske kuhinje, sve sastojke pre početka pripreme treba iseckati. Sve sastojke za umak, osim vode, pomešajte na samom početku pripreme i ostavite sa strane, uz dva tri mešanja, da se šećer i so rastope.
Kad je o pripremi sastojaka reč, indijski orah ide ucelo, meso treba iseći na kockice veličine oko santimetar sa santimetar, luk na deblja rebarca, beli luk najsitnije moguće ili ga, još bolje, istucajte u avanu. Pera mladog luka isecite na 2−3 santimtra i prepolovite po dužini.
Ulje sipajte u vok i zagrejte ga tako da ne bude previše vrelo. Prvo, uz stalno mešanje, oko minut pržite indijski orah. Gotov je kad počne da dobija zlatnu boju, a to ipak zavisi od temperature ulja. Čim počne da tamni, vadite ga šupljom kašikom i ostavite sa strane. Druga namirnica koja ide u ulje jesu suve ljute papričice, ako ih uopšte koristite. Pecite ih isto kao i indijski orah, oko minut, i izvadite nakon toga. Sledeća je piletina, koju pre stavljanja u vok treba provući kroz brašno, tako da sve kockice budu obložene tankim slojem brašna. Nju pecite oko pet minuta, da postane zlatna i hrskava, zatim je takođe ocedite i stavite na stranu.
Tada u vok možete dodati još jednu kašiku ulja. Sačekajte par trenutaka da ulje povrati temparaturu, pa ubacite beli luk. Nakon desetak sekundi ubacite i rebarca crnog luka. Mešajte dok se crni luk malo ne opusti, a onda dodajte obe vrste sveže paprike i dve kašike vode. Promešajte sve i nakon pola minuta dodajte sos koji ste napravili na početku. Nakon sledećih pola minuta dodajte piletinu, indijski orah i suve ljute paprike. Lagano sve to mešajte da se sos svuda rasporedi i nakon nekoliko minuta, ako vam se učini da je suviše suvo, dodajte još jednu ili više kašika vode, a ako procenite da ne treba, sklonite vok sa ringle, ubacite pera mladog luka i poslužite ovo divno jelo.
Kao prilog, naravno, poslužite bareni pirinač dugačkog zrna.