Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Sutlijaš

Nema sumnje da je ovaj desert na naše prostore stigao s Turcima. Ipak, danas se pravi širom sveta, pa i tamo gde turski osvajači nikada nisu kročili, pa se slobodno može reći da je umesto njih – sutlijaš osvojio svet. Pravi se na više načina, ali u suštini je reč o laganom dužem kuvanju koje dovodi do toga da se molekuli skroba oslobađaju iz pirinča, što od mleka stvara kremstu masu. Bez obzira na to da li je sutlija (kako ga još zovu) topla ili hladna, poslastica je koju treba redovno praviti. Nekada gotovo da nije bilo poslastičarnice koja se nije dičila svojim sutlijašem, a danas ga je sve teže pronaći. Zato, varjaču u ruke!

Sastojci:

  • 1 šolja okruglog pirinča (prst ispod ruba šolje)
  • 1 litar mleka (možda neće trebati sve, to morate da procenite)
  • Soli među prste
  • 4 kašike šećera (možete smanjiti ili povećati meru – stvar je ukusa)
  • 2 kesice vanil-šećera (i to po ukusu, ovo je naša preporuka)

Priprema:

Opran pirinač sipajte u sud sa debljim dnom, nalijte vodom tako da je ima jedan prst više od pirinča, dodajte prstohvat soli i uključite na srednju jačinu. Kad se voda ugreje, a pirinač bočne da bubri, dodajte još decilitar tople vode i kuvajte uz stalno mešanje. Kada pirinač „popije“ svu vodu, dosipajte malo-pomalo mleka. I dalje neprestano mešajte. Pirinač će da bubri i kada već dobrano naraste, probajte zrno. Ako nije tvrdo, dodajte šećer i vanil šećer pa uz dalje dodavanje mleka kuvajte dok pirinač ne bude kuvan onako kako vam odgovara. Tada sklonite šerpu s vatre, poklopite je i ostavite da tako odstoji 10 minuta. Sipajte u zdelice i pospite rendanom čokoladom, cimetom, slatkim od šumskih jagoda ili pak ni sa čim. Sutlijaš je divan sam po sebi.

Možda vam se svidi...

Dobrodošli