Stare dobre vanil-kiflice
Dolazi vreme slava, sarmi i pečenja, pa samim tim i vanil-kiflica. Recepata za njih je mnogo, ali vrhunske su samo one što su u isto vreme i hrskave i tope se u ustima. Ove su upravo takve i zato smo im i dali ime – stare dobre vanil-kiflice. Oni koji su ih probali kažu – ko da je Šilovičkin recept. Pravi.
Sastoci:
- 600 g brašna tip 400
- 1,2 dl Imlekove slatke pavlake ili domaćeg milerama
- 190 grama domaće svinjske masti
- soli među prste
- ½ svežeg kvasca
- 1 dl mleka
- 4 supene kašike šećera
- 2 vanil-šećer
- džem od kajsija
- Limun
Priprema:
Pola svežeg kvasca staviti u decilitar mleka da kvasac počne da nadolazi. Kada se to dogodi, u posudu uz blago mešanje dodati brašno, pavlaku, mast, so, šećer, vanil-šećer i narendanu koru i sok jednog limuna. Sve to dobro sjediniti i ostaviti da stoji 40 minuta. Nakon toga testo oklagijom rastanjiti na 3-4mm i seći u male trouglove stranica oko 5 centimetra. Na svaki od njih staviti po malo džema od kajsija, uviti i ređati u pleh za pečenje. Od ove količine dobija se čak šest plehova, tako da, ako imate manje društva, slobodno napravite samo pola mere.
Kiflice peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, a gotove su čim počnu blago da rumene. Nakon vađenja iz rerne kiflice umotati u prah šećer, najbolje da bude vanil-prah šećer i ostaviti da odstoje. Najbolje su tek sutradan, jer se onda bukvalno tope u ustima.