Sirotinjske palačinke
Kada u google pretraživač ukucate reč „palačinke“, za 0,55 sekundi dobićete 3.230.000 rezultata. Inače, sam naziv ovog jela potiče od latinske reči „placenta“ što znači kolač, a u različitim varijacijama palačinke se prave u svim zemljama sveta. U našoj, kao i u drugim zemljama, postoje veoma različiti recepti. Ovo je jedan starinski, „sirotinjski“, sa samo jednim jajetom, ali ukus palačinaka je izvrstan.
Sastojci:
- 1 jaje
- 20 kašika brašna
- 1 kašika šećera
- Mleko
- Mineralna voda
- So
- Mast ili ulje za pečenje
Priprema:
U posudu u kojoj ćete mutiti palačinke stavite jaje, brašno, šećer i dva prstohvata soli, pa postepeno dosipajte mleko i stalno mešajte. Kad se sve spoji i donekle razredi, dodajte malo gazirane vode. Gustina treba da bude poput jogurta, recimo. Dobijenu smesu uz povremeno mešanje ostavite da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi.
Palačinke pecite u dobro ugrejanom tiganju, u koji ste stavili mrvicu ulja ili masti. Stvar ukusa. I nemojte se sekirati ako prva ne uspe. Filujte onim što najviše volite, ali pošto smo napisali da su ovo „sirotinjske palačinke“, probajte ih uvijene samo sa kristal-šećerom. Šolja mleka se podrazumeva.