Sandrine krofne
Krofne postoje još od antičke Grčke i starog Rima, kada su trake od testa pržene i služene s medom ili sosom od ribe. Ovaj desert raširio se Evropom u XV veku i posebno postao popularan u Engleskoj, Nemačkoj i Holandiji. Upravo su holandski doseljenici preneli ovu poslasticu u Ameriku, gde je danas jedna od najomiljenijih. Reč krofna vodi poreklo od nemačke reči krafen, što znači kolač pečen u tiganju.
Recept koji je pred vama pre svega je jednostavan, i garantujemo da uspeva svaki put ako se pažljivo pridržavate uputstva. A kad ih budete probali, pravićete ih barem jednom nedeljno!
Sastojci:
- 700 g brašna tip 400-meko
- 4 dl mlakog mleka
- 40 g svežeg kvasca
- 50 ml ulja
- 2 cela jajeta
- dve ravne kašike šećera
- malo soli (prstohvat)
Priprema:
- Uključite rernu na 50 0C.
- U velikoj dubokoj činiji pomešajte mlako mleko i kvasac, i dodajite postepeno prosejano brašno dok ne potrošite polovinu predviđene količine.
- Nastalo testo mešajte žicom ili ručno (možete i mikserom ukoliko imate metlice za testo).
- Dodajte ulje i dva cela, prethodno umućena jajeta i šećer.
- Postepeno dosipajte preostalu količinu brašna, uz mešanje testa, sve dok se ne utroši sve brašno.
- Prilikom mešanja testo ne treba bušiti, nego ga samo okretati, to jest valjati po činiji.
- Kada se testo oformilo i lepo sjedinilo, prekrijte ga čistom krpom i ostavite da se podiže u rerni. Kada ubacite testo u rernu, isključite je.
- Testo u rerni treba da nadolazi pola sata, tačnije dok se ne udvostruči.
- Nakon toga, izvadite ga na blago pobrašnjenu dasku, samo malo premesite, razvucite oklagijom na debljinu od 1,5 cm i cepkajte pomoću čaše ili modle na krugove.
- Tako oformljene krofne prekrijte krpom i ostavite pola sata da se podižu.
- Ugrejte litar ulja u dubljoj šerpi, ali ne previše (ukoliko su vam podeoci do 9, zagrejte na 7).
- Krofne ubacujte naopačke, tako da strana koja je bila na dasci dođe gore dok plivaju na ulju.
- Poklopite sud poklopcem i nakon otprilike minut-dva, kada krofne dobiju zlatnu boju, okrenite ih, i tu, drugu stranu, pecite bez poklopca.
- Gotove krofne vadite na ubrus kako bi upio svu nepotrebnu masnoću.
- Najbitniji deo pravljenja krofni jeste narastanje testa – imajte strpljenja i biće savršene svaki put!