Rolat od kestena
Svaka devojka sanja da postane princeza. Retko kojoj se to zaista i desi. Baš tako i svaki šumski plod sanja da dospe na carsku trpezu. A samo je jedan uspeo – kesten. Znate li da je kesten zapravo „bukva“. Onaj zbog kog kažemo: „Glup si kao bukva!“ Njen najgizdaviji rođak, kesten, međutim, izborio se za status princa.
Zima je prava prilika da ovu šumsku Pepeljugu, koja je stigla do zvezda, savijete u rolat. Predlažemo vam način na koji ćete to učiniti.
Sastojci:
Za testo:
- 6 jaja
- 6 supenih kašika šećera
- 6 kašika kesten pirea
Fil:
- 100 g putera
- 100 g šećera
- 2 supene kašike vanil-šećera
- 3 supene kašike kesten pirea.
Priprema:
Skuvajte 1/2 kg kestena koji ste pretodno zarezali na ispupčenoj strani. Potrebno je 30 minuta da se kesten skuva. Zatim ih malo prohladite, čisto da se ne opečete, prepolovite svaki od njih i iscedite kesten u neku činiju. Sameljite ga mašinom za meso na sitnu šajbnu, ili ga ispasirajte pasir mašinom.
Priprema testa:
Žumanca izmutite sa šećerom da se dobije penasta masa. Zatim dodajte 6 kašika propasiranog kestena i na kraju šne od 6 belanaca koji ste prethodno umutili. Masu sipajte u tepsiju koju ste obložili pek-papirom, i pecite u prethodno ugrejanoj pećnici na 175 stepeni dok ne porumeni. Testo izvrnite na pokvašenu čistu krpu i uvijte ga u rolat. Ostavite petnaestak minuta da odstoji.
Za to vreme narpravite fil tako što ćete puter istopiti na tihoj vatri, dodati šećer, kesten pire i kuvati dok ne počne da se zgušnjava. Na samom kraju dodajte vanil-šećer.
Fil premažite preko testa i uvijte u rolat. Ukoliko želite rolat, premažite glazurom od čokolade i služite ga uz šlag od slatke pavlake.