Raspucanci
U kulinatstvu, baš kao i u životu postoji igra na sigurno. Kada u jednom receptu učestvuju čokolada, puter, šećer, jaja i leščnici onda znate da tu nema greške. Recept koji vam danas predstavljamo upravo je to. Siguran pogodak. Uz taj veliki kvalitet, raspucanci se prave brzo i jednostavno tako da ovih dana nemate problem čime ćete se zasladiti i obradovati sve koje volite.
Sastojci:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 100 g putera
- 150 g šećera u prahu + 50 g za valjanje
- 2 cela jajeta
- 100 g pečenih lešnika
- 150 g brašna T 400 meko
- 1 kašikica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 4 supene kašike mleka
Priprema:
- Čokoladu rastopite u šerpici, na pari, ili u mikrotalasnoj pećnici.
- Sameljite lešnike mlinom ili seckom (keks će biti lepši ako koristite mlin).
- Mikserom mutite puter sa šećerom u prahu dok masa ne postane penasta, pa zatim redom dodajte jaja, prohlađenu čokoladu, samlevene lešnike, brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli, i na kraju mleko. Masa mora biti ujednačena.
- Pripremljenu smesu ostavite u frižider na nekoliko sati, a može i preko noći da odstoji.
- Rashlađenu smesu izvadite iz frižidera i kašičicom uzimajte po malo, te nauljenim rukama oblikujte kuglice veličine manjeg oraha. Kuglice ređajte na tacnu ili dasku prekrivenu providnom folijom da vam se ne bi zalepile.
- Svaku kuglicu uvaljate u prah-šećer i stavljajte u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje, na odstojanju od 2 cm.
- Kekse pecite u zagrejanoj rerni na 180 0C, 7–10 minuta. Vreme pečenja zavisi od veličine kuglica.
Keksiće možete služiti odmah. Ohlađene čuvajte u limenoj kutiji sa poklopcem.