Proso pita
Koristite li u ishrani proso? Malo žuto zrno rudnik je kalcijuma, a na ovim prostorima duže je od kukuruza. Nepravedno je zapostavljeno, služi kao hrana za ptice i stoku, pa danas mnoga deca nisu ni čula za njega. Ipak, proso se sve više vraća na trpezu, a recept pred vama autorsko je delo Jadranke Radivojšić iz Bačinaca i spada u kategoriju „prste da poližeš“. Ko ne napravi kajaće se!
Sastojci:
- 1 šolja prosa
- 3 šolje vode
- 5 jaja
- 1 dl ulja
- 1 dl jogurta
- 300 g sitnog punomasnog sira
- 2 kafene kašičice soli
- 1 prašak za pecivo
- 2 supene kašike brašna tip 400 meko
- Šaka zrnevlja za posipanje (po želji)
Priprema: Na početku oprati proso. Nakon toga skuvajte ga u tri šolje vode. Tokom kuvanja proso povremeno promešajte da ne bi zagorelo. Nakon dvadesetak minuta proso će biti kuvano. Sklonite ga s vatre, pokolpite i ostavite da se ohladi i nabubri.
Dok se proso hladi, uključite rernu da se greje na 180 stepeni, a u sud za mućenje stavite jaja i mikserom ih umutite, pa dodajte ohlađeno proso, ulje, jogurt, sir, so i na kraju brašno u koje ste umešali prašak za pecivo.
U zagrejanu rernu (180 stepeni) stavite praznu tepsiju (bilo bi dobro da bude 26 x 26 cm ili slično) u koju ste sipali malo ulja i ostavite da se ulje dobro zagreje. Pripremljenu smesu sipajte u tepsiju s vrelim uljem, pospite mešavinom susama i lana (ili nekog drugog zrnevlja) i stavite da se peče sve dok pita lepo ne porumeni.