Piletina u pavlaci
Ljudi se, tvrde iskusni znalci, oštrom crtom dele na one koji vole batak s karabatakom i na one koji više vole belo meso. Nisu to baš neki suprotstavljeni tabori, ali podela postoji. Recept pred vama jedan je od onih koji mire ova dva tabora, jer pileće belo u njemu zadržava svoju vlaknastru strukturu, ali ima mekoću bataka. Jednostavno – fantastično. Još ako vam je pri ruci flaša dobro rashlađenog Dunđerski piva…
Sastojci:
- Jedno pileće belo meso bez kosti
- Kašika putera
- 3 čena belog luka
- 2 pavlake za kuvanje od 2 dl
- So, biber, ulje
Priprema:
Meso isecite na deblje šnicle, a zatim na komade otprilike 5 x 5 centimetara. Kad ste to završili, u veliki tiganj rastopite kašičicu putera, zagrejte ga i stavite meso. Meso pecite da pobeli sa svih strana, sve dok ne počne da rumeni. Nakon toga ga izvadite iz tiganja, smanjite vatru i u tiganj sipajte malo ulja. Kada se zagreje, ubacite sitno iseckan beli luk, malo ga propržite i kada zamiriše, prelijte ga pavlakom. Stalno mešajte dok pavlaka ne proključa, pa onda vratite meso. Tek sada posolite i dobro pobiberite (po ukusu, naravno), krčkajte na jakoj vatri petnaestak minuta uz stalno mešanje, a zatim prebacite u vatrostalnu posudu te stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Pecite četrdesetak minuta dok lepo ne porumeni.
Služi se uz pire krompir ili kuvani pirinač.