Panonski čamac
Malo je namirnica tako neutralnog ukusa kao što su tikvice, koje, uz malo brižljive pripreme, naprosto zablistaju! A čak se i ljubitelji tikvica slažu da su ovako pripremljene nešto najbolje što su probali. Zato, pravac pijaca, pokupujte namirnice i čekajte pohvale onih s kojima ćete podeliti obrok.
Sastojci:
- 500 g ćurećeg belog mesa
- 2 srednje tikvice
- Mladi praziluk
- Feferona ili čili paprika
- 1 crvena mesnata paprika
- 2 dl pavlake za kuvanje
- Sušeni paradajz
- 100 g gaude
- Kašika rendanog parmezana
- 20 g dimljene slanine ili šunke
- Ulje
Priprema:
- Meso (može i pileće ili svinjsko) iseckajte na manje kockice.
- Začinite meso solju i biberom i sitno seckanom ljutom paprikom.
- Iseckajte praziluk na listiće i u dubljem tiganju ga izdinstajte na malo ulja.
- Dodajte začinjene kockice mesa i dinstajte ih zajedno sve dok meso ne pobeli.
- Iseckajte crvenu papriku na štapiće.
- Dodajte zatim papriku u tiganj sa mesom i prazilukom.
- Nakon dva minuta, prelijte sve pavlakom za kuvanje i dodajte sitno seckani sušeni paradajz. Smanjite temperaturu ringle i povremeno promešajte da se sve ukrčka.
- Za to vreme, presecite tikvice napola i izdubite im sredinu. Malo ih posolite.
- Punite čamčiće od tikvica prethodno napravljenim filom.
- Napunjene tikvice stavite u dublju tepsiju i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 0C 15-tak minuta.
- Nakon toga izvadite tepsiju iz rerne i pospite tikvice narendanim sirom, a na kraju stavite i malo slaninice ili sitno seckane šunke. Tek da zamiriše.
- Kada se sir istopi, a slaninica porumeni, čamčići su spremni za trpezu!
Napomena: Sadržinu tikvica nemojte koristiti za punjenje, jer će u tom slučaju tikvice biti jako vodene. Ovako će vam biti lepe boje i hrskave.