Nasuvo s grizom
Jedno od omiljenih jela iz detinjstva, bilo da je posluženo za ručak ili večeru. U Vojvodini se nasuvo s grizom ili makom često posluživalo i za Badnje veče.
Griz se dobija mlevenjem središnjeg dela zrna pšenice. Jedan je od najboljih izvora proteina, a bogat je mineralima i vitaminima. Prirodan je proizvod, bez dodatka aditiva i konzervansa, a sadrži malo masnoća.
Sastojci:
- 300 g domaćih ili kupovnih rezanaca
- 200 g griza
- 2 dl mleka
- 4 kašike ulja
- 25 g putera
- Šećera po ukusu
Priprema:
Ako imate volje, umesite domaće široke rezance, u tom slučaju ukus će biti potpun, ili jednostavno kupite gotovu testeninu. Moja preporuka za ovo jelo jesu sveži rezanci koji stoje u frižiderima ili spiralna suva testenina. Dakle…
- Skuvajte testeninu, ocedite je i isperite malo hladnom vodom. Zatim je prelijte s malo ulja da se ne bi zalepila. Ostavite je po strani.
- Dok se testo kuva, u tiganj sipajte, dodajte kocku putera, te je na tihoj vatri istopite.
- Sipajte griz na masnoću i počnite da mešate.
- Griz će polako početi da dobija braonkaste tonove.
- Posle pet minuta nalijte griz mlekom. Neprestano mešajte dok mleko malo ne ispari, i griz, koji je nabubrio, ne počne da dobija braonkastu nijansu. Ova faza traje otprilike 5 do 7 minuta.
- Na ispržen griz sipajte oceđene rezance i mešajte varjačom sve dok se rezanci ne prekriju ujednačeno grizom. Pospite ih kristal šećerom i odmah skinite s ringle.
- Servirajte nasuvo tako, ili, ukoliko neko voli, može dodati malo vanil-šećera ili domaćeg pekmeza od šljiva. U svakom slučaju, poslastica je spremna za desetak minuta!