Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Markiza

Markiza je, kažu knjige, titula veća od grofoske, pa kad jednoj torti daju takav naziv, onda vam je jasno da je reč o pravoj kremastoj fantaziji. Uprkos tome, za njeno pravljenje potrebno je samo petnaestak minuta. Važna napomena: ako pravite originalnu verziju, sa živim jajima, upotrebite samo ona od proverenih dobavljača!

 

Sastojci:

  • 300 g piškota
  • 2,5 dl mleka
  • Ruma po ukusu

 

Za fil:

  • 7 jaja
  • 200 g prah-šećera
  • 250 g putera
  • 300 g čokolade za jelo i kuvanje
  • Za dekoraciju
  • 1 dl slatke pavlake

 

Priprema:

  1. Pomešati mleko i rum. Ako vam zafali mleka, slobodno dodajte.
  2. Kalup za tortu, prečnika 20 cm (najbolje onaj čije se stranice mogu otvoriti) obložite providnom folijom.
  3. Piškote provlačite kroz mleko, nikako ih ne natapajte, i ređajte u kalup. Prvo njima obložite stranice, a zatim popunite dno.
  4. Čokoladu rastopite na tihoj vatri, sklonite je i prohladite, ali tako da ostane tečna.
  5. Odvojte žumanca od belanaca.
  6. Belanca umutite u čvrt šne, uz dodatak prstohvata soli.
  7. Zatim, metlice miksera samo prebacite u posudu sa žumancima, pa ih mutite sa prah-šećerom sve dok masa ne pobeli i ne postane penasta.
  8. Sada metlice prebacite u treću posudu, gde ste stavili puter da omekša. Mutite puter dok ne postane kremast, dodajte mu umućena žumanca, a zatim rastopljenu čokoladu.
  9. Kada smesa postane ujednačena, mikser možete odložiti, a šne od belanca polako varjačom umešajte u dobijenu smesu, pažljivo mešajući fil odozdo nagore.
  10. Kada se fil ujednači, prelijte ga u kalup sa poređanim piškotama, tako da ispuni sve šupljine.
  11. Odozgo, preko fila, takođe poređajte piškote provučene kroz mleko s rumo i odstranite viškove piškota nožićem (one što strče).
  12. Prekrijte tortu providnom folijom i ostavite je u frižideru da se dobro stegne (najbolje preko noći).
  13. Sutradan izvadite tortu iz kalupa, uklonite foliju, i ukrasite je umućenom slatkom pavlakom ili šlagom, po želji.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli