Markiza
Markiza je, kažu knjige, titula veća od grofoske, pa kad jednoj torti daju takav naziv, onda vam je jasno da je reč o pravoj kremastoj fantaziji. Uprkos tome, za njeno pravljenje potrebno je samo petnaestak minuta. Važna napomena: ako pravite originalnu verziju, sa živim jajima, upotrebite samo ona od proverenih dobavljača!
Sastojci:
- 300 g piškota
- 2,5 dl mleka
- Ruma po ukusu
Za fil:
- 7 jaja
- 200 g prah-šećera
- 250 g putera
- 300 g čokolade za jelo i kuvanje
- Za dekoraciju
- 1 dl slatke pavlake
Priprema:
- Pomešati mleko i rum. Ako vam zafali mleka, slobodno dodajte.
- Kalup za tortu, prečnika 20 cm (najbolje onaj čije se stranice mogu otvoriti) obložite providnom folijom.
- Piškote provlačite kroz mleko, nikako ih ne natapajte, i ređajte u kalup. Prvo njima obložite stranice, a zatim popunite dno.
- Čokoladu rastopite na tihoj vatri, sklonite je i prohladite, ali tako da ostane tečna.
- Odvojte žumanca od belanaca.
- Belanca umutite u čvrt šne, uz dodatak prstohvata soli.
- Zatim, metlice miksera samo prebacite u posudu sa žumancima, pa ih mutite sa prah-šećerom sve dok masa ne pobeli i ne postane penasta.
- Sada metlice prebacite u treću posudu, gde ste stavili puter da omekša. Mutite puter dok ne postane kremast, dodajte mu umućena žumanca, a zatim rastopljenu čokoladu.
- Kada smesa postane ujednačena, mikser možete odložiti, a šne od belanca polako varjačom umešajte u dobijenu smesu, pažljivo mešajući fil odozdo nagore.
- Kada se fil ujednači, prelijte ga u kalup sa poređanim piškotama, tako da ispuni sve šupljine.
- Odozgo, preko fila, takođe poređajte piškote provučene kroz mleko s rumo i odstranite viškove piškota nožićem (one što strče).
- Prekrijte tortu providnom folijom i ostavite je u frižideru da se dobro stegne (najbolje preko noći).
- Sutradan izvadite tortu iz kalupa, uklonite foliju, i ukrasite je umućenom slatkom pavlakom ili šlagom, po želji.