Majkina torta
Kažu da nema torte koja se svima sviđa. Moguće. Ali svako ima tortu iz detinjstva, koju mu je baka pravila za rođendan, pa je zbog toga i najviše voli. Ova je jedna takva. Nije naširoko poznata, nema svoje specijalno ime, ali oni koji su je probali, po pravilu kažu – e ovo je prava torta. Vredi truda.
Sastojci za patišpanj:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 7 ravnih kašika brašna (T 400 meko)
- 100 grama mlevenih oraha
Patišpanj
Mikserom na najvećoj brzini umutite belanca. Kad pobele i postanu gusta, postepeno dosipajte šećer, a kad posatnu potpuno čvrsta, dodajte žumanca i mutite još koji minut dok ne dobijete ujednačenu boju. Smanjite brzinu miksera na minimum, pa postepeno dodajte orahe i brašno.
U namazan i brašnom posut kalup promera 25 cm sipajte dobijenu smesu i stavite u rernu koju ste prethodno ugrejali na 200 stepeni. Patišpanj tako pecite samo pet minuta, a onda smanjite na 180 stepeni i pecite dok ne požuti, potom smanjite na 150 stepeni i pecite još oko pola sata. Za sve vreme pečenja ne smete otvarati rernu. Samo gledajte kroz staklo.
Sastojci za fil:
- 1 šolja (za mleko) šećera
- 0,5 litara mleka
- 3 štangle tvrde čokolade od 200 grama
- 5 kašika brašna (T 400 meko)
- Kora jednog limuna
- 2 kesice vanil-šećera
- 300 grama mlevenih oraha
- Sok jednog limuna
Priprema:
Šećer stavite u suvu posudu i na tihoj vatri, uz stalno mešanje, počnite da ga topite. Kad postane tečan i žut, prelijte ga mlekom i ubacite izlomljenu čokoladu. Pojačajte vatru i kuvajte sve dok ne počne da se zgušnjava. U maloj posudi posebno umutite brašno i malo mleka. Treba da dobijete kašu. U nju ubacite narendanu limunovu koru (rendanu na deo koji samo grebe ili na najsitnije rende) i sok od tog limuna. Dodajte i vanil-šećer, spojte, pa to preručite u mleko koje ste skinuli s vatre i koje je prestalo da ključa. Promešajte pa vratite na ringlu da provri i stalno mešajte. Kad provri, ubacite orahe i probajte ukus. Ako volite slađe, dodajte šećera, može čak i pola šolje. Ostavite fil da se malo prohladi. Patišpanj isecite velikim nožem po horizontali tako da dobijete tri podjednaka dela, fil podelite na dva dela i ravnomerno ga nanesite na donji i srednji patišpanj.
Sastojci za šne:
- 6 belanaca
- 24 kašike šećera
- 3 štangle tvrde čokolade od 200 grama
Priprema:
Šest Belanca umutite mikserom na najslabijoj brzini i kad počnu da bele, pojačajte brzinu miksera. Kad belance bude gusto, postepenododajte šećer, kašiku po kašiku, i mutite čak četrdeset minuta. Umućen šne nanesite na tortu i odozgo i sa strane.
Čokoladni preliv pravite tako što izlomljenoj čokoladi, u sudu za topljenje, dodate tri kašike vode i tri kašike kristal-šećera i sve to stavite da provri. Kad se malo zgusne, skinite s vatre, ostavite da se malo prohladi i kašičicom pravite čokoadnu mrežu ili tufne, kako vam je lepše.
Mi smo pravili manju tortu, tako da patišpanj nismo sekli dva puta, već samo jednom, i tu namazali sav fil.