Magdine knedle sa džigericom
Supa je nešto bez čega nema prave vojvođanske trpeze. Brzo se živi, pa to nije slučaj baš svakog dana kao nekada, ali nedeljom, baš kao što kaže „bosanac“ u našoj TV reklami, mora da bude na stolu. Nekada pileća, nekada juneća, retko od morke ili golupčića (mada mogu da se nadju tu i tamo na ribljoj pijaci u Novom Sadu), vrlo često mešana, ali uvek domaća, žuta i mirišljava. Ali ovo nije recept za supu, već za kraljevske knedle sa pilećom džigericom. Istina, supa se češće zakuvava sa rezancima, pa čak i običnim griz knedlama, ali kad imate specijalne goste i kada se treba pokazati u svoj raskoši, nema dileme. Pripremaju se vrlo jednostavno, a impresioniraće sve koji ih probaju. Ako kojim slučajem tako zakuvane preteknu, mogu da ostanu u supi u frižideru i za narednih nekoliko dana za razliku od rezanaca ili griz knedli. Kraljevsko zadovoljstvo!
P.S. Sipa se po 6 – 7 u tanjir, a i idealan je način da deca koja je ne vole, pojedu malo džigerice.
Sastojci:
- 1 pileća džigerica
- 1 manji crni luk
- 2 – 3 supene kašike ulja
- ½ veze peršunovog lista
- 1 srednje jaje
- 5 supenih kašika brašna
- 5 supenih kašika prezle
- So, biber
Priprema:
Na dve do tri kašike ulja izdinstati jedan manji crni luk i ostaviti da se malo prohladi. Za to vreme u tanjiru reckavim nožem džigericu sastrugati (nagrebati) tako da dobijete masu kao da ste narendali džigericu. U džigericu dodati jedno srednje jaje, pola ravne kašičice soli, ravnu kašičicu bibera, pola veze sitno iseckanog peršunovog lista, pet kašika prezle i pet kašika brašna. U sve to dodati luk izdinstan zajedno sa uljem i promešati da se stvori ujednačena masa. Masu slobodno možete probati i dodati soli ili bibera ako je potrebno. Knedle vaditi kafenom kašičicom i stavljati u supu koja vri, ali ne prejako. Kuvati desetak minuta i probati da li su kuvane (vreme kuvanja zavisi od veličine knedli). Prijatno!