Kuglof s malinama
Svet je, nažalost, pun predrasuda. Jedna od tipičnih jeste i ona da se kuglofi vezuju za zimu, božićne i novogodišnje praznike. Srećom, postoje i ljudi koji su iznad toga, kao što je naša čitateljka Anica iz Subotice, koja nam je poslala ovaj fantastičan recept za kuglof s malinama, kojih je sve više na našim pijacama. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat kraljevski.
Sastojci:
- 350 g brašna
- 20 g skrobnog brašna
- 5 jaja
- 230 g putera
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike ruma
- kora jednog limuna
- 1 prašak za pecivo
- 260 g šećera
- 200 ml kisele pavlake
- 2 kašike mleka
- 300 g malina
Za preliv:
Čokolada za kuvanje ili šećer u prahu
Priprema: U sudu za mešenje izmiksajte puter i šećer, a kada se spoje, postepeno dodajite jedno po jedno jaje, kiselu pavlaku, brašno, prašak za pecivo, skrobno brašno, rum i narendanu koru limuna. Kad se sve dobro spoji, odvojte trećinu testa i u njega dodajte mleko i otopljenu čokoladu. Inače, čokoladu vrlo lako možete otopiti ako je dobro usitnite, stavite u najlon kesu i umočite u vruću vodu 5-6 minuta.
Kada ste i to sjedinili, u svetli deo budućeg kuglofa lagano varjačom umešajte maline i naspite sve u kalup za kuglof koji ste prethodno dobro podmazali. Kada beli deo ove poslastice „legne“ u kalup, na njega naspite onu trećinu u kojoj je čokolada i lagano izmešajte nekom dugačkom iglom.
Kuglof pecite sat vremena u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Nakon pečenja kuglof izvadite iz kalupa (ispašće lako ako ste dobro namastili) i ostavite da se ohladi. Nakon toga možete ga preliti glazurom od čokalade i ukrasiti malinama, ili ga samo pospite šećerom u prahu.