Krompirići u sosu od mirođije
Mirođija je začinska biljka koja se može mešati u većinu jela. Zato naš narod i ima izreku “ U svakoj čorbi mirođija“. Upravo zbog planetarne popularnosti, a i izuzetnih svojstava, kako zbog količine gvožđa, magnezijuma i kalcijuma, tako i svojim antivirusnim i antiupalnim dejstvom, s pravom stoji na čelu kolone začina. Starinski recept pred vama je pravo blago u ove tople dane i vreme kad svi razmišljamo kako da se sačuvamo od raznoraznih virusa.
Sastojci:
- 1 kg mladih krompirića
Sastojci za sos:
- 1/2veze mirođije
- 3-4 kašike brašna
- 300 ml hladne vode
- 200 ml mleka
- 2-3 kašike ulja ili kašika masti
- 1 kašičica soli
- 1 ravna kašičica šećera
- 1 supena kašika sirćeta
- Kockica putera
Priprema:
- Operite mlade krompiriće i stavite ih da se kuvaju u ljusci,u posoljenoj vodi.
- Dok se krompiri kuvaju, operite mirođiju, i naseckajte ili iscepkajte nežne listiće na sitno.
- Ugrejte ulje na srednjoj temperaturi i dodajte brašno. Uz mešanje ga kratko propržite, tako da ostane bele boje. Dodajte isitnjenu mirođiju i mešajte još 1-2 minuta.
- Kada mirođija počne da pušta miris, skinite sud sa vatre i postepeno dodajte vodu uz neprestano mešanje da se ne bi stvorile grudvice. Vratite sud na ringlu, malo promešajte, pa dodajte mleko, takođe mešajući. Kada se masa homogenizuje, dodajte so, šećer, i na krajusirće i kockicu putera.
- Gotov sos prekrijte providnom folijom, ali tako da je skroz prilepite uz površinu sosa, da se isti ne bi ohladio i napravio koricu.
- Skuvane krompiriće ocedite i ogulite ljusku, te ih stavite u posudu u kojoj ćete ih poslužiti.
- Prelijte sos od mirođije preko krompirića i služite ovo jelo samo, ili kao dodatak mesu ili nekom povrću.