Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Krilca u rerni

Krilca baš i nisu omiljeni kućni specijalitet. Češće se jedu van kuće u restoranima ili poslednjih godina čak i na kisocima kao brza hrana. Recepti za njihovu pripremu strogo su čuvana tajna jer su upravo krilca često zaštitni znak i ponos restorana. Ipak, sve se tajne jednom saznaju pa tako i ovaj recept za savršena krilca koja se spremaju u rerni.

 

Sastojci:

  • 8 pilećih krilaca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašika meda
  • 4 čena belog luka
  • ½  limuna
  • Opciono – oni koji vole ljuta krilca mogu dodati i jednu kašiku tucane ljute paprike ili zameniti alevu papriku ljutom alevom paprikom.

 

Priprema:

Sveža krilca pregledajte da nije ostalo koje pero, dobro operite hladnom vodom i posušite. Uzmite dublju posudu, u njih sipajte sve sastojke sem meda i dobro promešajte. Kad dobijete ujednačenu masu dodajte i med i ponovo mešajte da se i on ravnomerno rasporedi.

Tek tada ubacite krilca i sve mešajte dok se ne oblože sa svih strana. Tada uključite rernu na 200 stepeni, a krilca ostavite u frižider na pola sata. Izvadite ih, još jednom sve dobro promešajte i krilca su spremna za pečenje.

Na pleh stavite peki papir, poređajte krilca tako da se ne dodiruju i stavite da se peku. Kad dobiju lepu boju okrenite ih i pecite (može i više okretanja, biće još bolja) dok ne postanu hrskava.

Fanovi ovog specijaliteta kažu da uz njega najbolje ide hladno pivo. Stvar ukusa.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli