Kolenice, kao ispod sača
Ovo što danas objavljujemo više je savet nego konkretan recept. Teleće kolenice nije baš jednostavno naći, ali ako poranite na pijacu, pogotovo vikendom kad tu i tamo ima teletine – imate šanse! Naravno, na isti ovaj način možete spremiti i svinjske kolenice, to je već stvar ukusa. U svakom slučaju, ovaj način pripreme savršeno imitira sač, koji je nemoguće pripremiti u kućnim uslovima. Kad smo već pomenuli sač, treba reći i to da uz krompir i papriku možete staviti i luk, šargarepu, tikvice ili bilo šta drugo što volite, i biće to pravi sač. Još ako imate dobro ohlađeno Dunđerski pivo – užitak će biti za pamćenje!
Sastojci:
- 2 teleće kolenice
- 1, 2 kg krompira
- Ulje
- 2 zelene paprike
- So, biber
Priprema:
Kolenice usolite i pobiberite dva-tri sata pre pečenja. Kada za to dođe vreme, jako ugrejte dva decilitra ulja, a kolenice postavite u posudu u kojoj ćete ih peći tako da ne leže na dnu već da budu malo izdignute. Starinski se to postizalo letvicama, a danas je vrlo zgodno koristiti podmetače za sto od rostfraja, ništa im to neće smetati. Vrelim uljem u tankom mlazu prelijte kolenice sa svih strana kako bi se opna kojom su obavijene kauterizovala, jer će to pomoći da svi sokovi ostanu u njoj. Kad ste to uradili, u posudu u kojoj će se peći naspite vode, s tim da kolenice ne budu u vodi. Prekrijte ih alu-folijom koju ćete dobro prihvatiti za ivice posude kako bi se narednih sat vremena, u rerni koju ste ugrejali na 250 stepeni, kolenice praktično pekle na pari, što je u krajnjoj liniji – efekat sača. Nakon tih 60 minuta izvadite kolenice, skinite alu-foliju, i pored kolenica dodajte krompir. Nemojte se libiti da to bude mladi krompir, mada po većini recepata ide stari. Mi smo probali mladi i odličan je. Ukoliko nemate dovoljno mesta za krompir, slobodno izvadite kolenice i ono na čemu su se pekle, rasporedite krompir po dnu posude i stavite kolenice na njega, sada će on biti držač. Verovatno će biti potrebe da dodate malo tople vode, ali i krompir pospite uljem i izmešajte ga. U principu, ako ste dobro posolili kolenice, nema potrebe da solite krompir. Među krompir stavite i paprike koje ste isekli na krupnu parčad, pustiće divan miris. Smanjite temperaturu rerne na 200 i pecite uz povremeno okretanje dok kolenice ne dobiju lepu boju i krompir bude pečen.
Salata i vino su stvar ukusa. Uz ovakav ručak sve dobro ide.