Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kasutera ili letnji oblak

Ovaj fantastični recept ovih dana pojavio se na stolovima domaćica širom naše zemlje i većina njih kaže da je reč o japanskom kolaču „kasutera“. Moguće. Ali, isti ovaj kolač pravila je i moja baka u Donjim Petrovcima i zvala ga „letnji oblak“. Kako bilo, probajte, bićete oduševljeni!

 

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 100 g putera
  • 100 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 100 g brašna
  • Vanila sirup (opciono)
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Kalup prečnika 16 cm

 

Priprema:

Na samom početku, uključite rernu da se greje na 150 stepeni, jer će joj trebati vremena da se zagreje približno koliko vama da umutite kolač.

Pripremu počnite tako što ćete odvojiti žumanca od belanaca i ostaviti ih na sobnoj temperaturi. U šerpu za pripremu stavite mleko i puter i zagrevajte ih na srednjejakoj temperaturi sve dok se puter potpuno ne rastopi.

Dok se puter polako rastapa, prosejte brašno i u njega dodajte u mleku potpuno rastopljen puter. Dobro promešajte, jer će to smanjiti temperaturu smese, i tek onda, uz stalno mešanje, dodajite jedno po jedno žumance sve dok ne dobijete gustu tečnu masu. Tada, ako želite, dodajte ekstrat vanile i sve spojte.

U drugoj posudi umutite šne od belanaca uz postepeno dodavanje šećera i kada šne postane čvrst, jednu trećinu dodajte u prvu smesu i sjedinite laganim pokretima. Isto to ponovite s narednom trećinom belanaca i završite poslednjom trećinom.

Kalup sa spoljne strane obložite alu-folijom, a iznutra pek-papirom i u njega sipajte dobijenu smesu. Nakon toga, tako pripremljen kalup stavite u veću posudu u koju ste sipali vode (2-3 cm od dna). Kalup je težak i neće plivati, a kolač će se peći na pari i tako će se postići izuzetno meka tekstura kolača. Kolač pecite sat vremena.

Pospite ga šećerom u prahu ili ukrasite u skladu s inspiracijom.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli