Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Jesenja parada

Ovaj složenac od povrća je pravo osveženje na stolu, kako za oko tako i za nepce. Toliko je lepo i šareno, da ga neki nazivaju i vatrometom iz rerne.
Može se poslužiti kao toplo predjelo, glavno jelo ili hladno predjelo, jer se može pripremiti i dan ranije, a kada odstoji neko vreme, postaje još ukusniji.

 

Sastojci:

  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 paradajza
  • Bosiljak
  • Ruzmarin
  • Origano
  • Majčina dušica
  • So
  • Biber
  • 2 čena belog luka
  • 2 patlidžana
  • 2 manje cukini tikvice
  • 2 babure
  • 7–8 čeri paradajza

 

Priprema:

Pre početka naseckajte crni luk na kockice, narendajte paradajz na najkrupnije i isecite sve povrće na tanke kolutove (povrće bi trebalo da je slične veličine, kako bi se lakše i lepše moglo slagati). Beli luk isecite na listiće. Sve odvojte u posebne činije jer, se dodaje u različitim fazama.

 

  1. Iseckani crni luk izdinstajte na malo ulja, bez soli (najbolje na maslinovom) pod poklopcem, dok ne postane staklast.
  2. Izrendani paradajz dodajte na već izdinstani luk. Malo promešajte i dodajte listove svežeg bosiljka, ruzmarina, majčine dušice, origana, te so i biber po ukusu. Sve dobro upirjajte i skinite s vatre.
  3. Beli luk dodajte u dobijeni sos i sve lepo promešajte.
  4. Uključite rernu na 180 0C.
  5. Podmažite tepsiju (takozvanu đuvečaru) uljem, u nju sipajte sos i lepo ga rasporedite po dnu.
  6. Kolutove povrća (patlidžan, tikvice i babure) ređajte naizmenično, vertikalno postavljene, jedan do drugog, sve dok ne popunite posudu. Odozgo pobacajte čeri paradajz presečen na polovine. Poređano povrće posolite i pobiberite po ukusu.
  7. Tepsiju prekrijte alu-folijom i pecite 30 minuta na 180 0C.
  8. Posle pola sata pečenja, skinite foliju i pecite još 20 minuta.
  9. Ispečeno jelo pospite svežim bosiljkom, a po želji, možete odozgo narendati malo svežeg parmezana ili nekog drugog tvrdog sira.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli