Jesenja parada
Ovaj složenac od povrća je pravo osveženje na stolu, kako za oko tako i za nepce. Toliko je lepo i šareno, da ga neki nazivaju i vatrometom iz rerne.
Može se poslužiti kao toplo predjelo, glavno jelo ili hladno predjelo, jer se može pripremiti i dan ranije, a kada odstoji neko vreme, postaje još ukusniji.
Sastojci:
- 1 srednja glavica crnog luka
- 2 paradajza
- Bosiljak
- Ruzmarin
- Origano
- Majčina dušica
- So
- Biber
- 2 čena belog luka
- 2 patlidžana
- 2 manje cukini tikvice
- 2 babure
- 7–8 čeri paradajza
Priprema:
Pre početka naseckajte crni luk na kockice, narendajte paradajz na najkrupnije i isecite sve povrće na tanke kolutove (povrće bi trebalo da je slične veličine, kako bi se lakše i lepše moglo slagati). Beli luk isecite na listiće. Sve odvojte u posebne činije jer, se dodaje u različitim fazama.
- Iseckani crni luk izdinstajte na malo ulja, bez soli (najbolje na maslinovom) pod poklopcem, dok ne postane staklast.
- Izrendani paradajz dodajte na već izdinstani luk. Malo promešajte i dodajte listove svežeg bosiljka, ruzmarina, majčine dušice, origana, te so i biber po ukusu. Sve dobro upirjajte i skinite s vatre.
- Beli luk dodajte u dobijeni sos i sve lepo promešajte.
- Uključite rernu na 180 0C.
- Podmažite tepsiju (takozvanu đuvečaru) uljem, u nju sipajte sos i lepo ga rasporedite po dnu.
- Kolutove povrća (patlidžan, tikvice i babure) ređajte naizmenično, vertikalno postavljene, jedan do drugog, sve dok ne popunite posudu. Odozgo pobacajte čeri paradajz presečen na polovine. Poređano povrće posolite i pobiberite po ukusu.
- Tepsiju prekrijte alu-folijom i pecite 30 minuta na 180 0C.
- Posle pola sata pečenja, skinite foliju i pecite još 20 minuta.
- Ispečeno jelo pospite svežim bosiljkom, a po želji, možete odozgo narendati malo svežeg parmezana ili nekog drugog tvrdog sira.