Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Ekleri

Nije baš jasno kada su i kako stigli na naše prostore, ali ekleri su danas poznati širom sveta, jer su jedni od retkih kolača što prate godišnja doba. Naime, krem koji ide u eklere prilagođava se voću što zri u tom dobu godine, na bilo kojoj tački Zemljine kugle. Izvrsni su sa svakim kremom, probajte i uverićete se.

 

Sastojci:

  • 1,25 dl vode
  • 2 g soli
  • 4 g šećera
  • 50 g putera
  • 80 g brašna (tip 400, oštro)
  • 2 do 2,5 jajeta srednje veličine

 

Priprema:

  1. Vodu, so, šećer i puter stavite da provru.
  2. Skinite s vatre i, odjednom, dobro mešajući, dodajte prosejano brašno.
  3. Vratite na vatru da se testo malo osuši, ne prekidajući mešanje.
  4. Testo na kraju treba da bude dosta čvrsto (kao popara).
  5. Prebacite testo iz šerpe u zaobljenu činiju.
  6. Umutite jaja mikserom ili mutilicom i umešajte polovinu jajeta u testo.
  7. Kada se jaja potpuno sjedine, umešajte polako i ostatak jaja. Testo treba da bude glatko i meko, ali nipošto retko.
  8. Napunite špric ili kesu testom, i na plehu oblikujte eklere.
  9. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 220 0C, 35 minuta, i ne otvarajte rernu dok se ne ispeku.

Eklere možete puniti špricem ili ih preseći napola. Fil može biti od vanile, čokolade, karamele, ruma, svežih banana ili bilo kog drugog sezonskog voća. Možete svemu tome dodati šlag ili ih jednostavno premazati fondan smesom s ukusom koji volite. Mogućnosti su beskonačne.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli