Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Džem od luka

Kada kažemo „džem“, uvek mislimo na nešto slatko. Kajsija, jagoda, šljiva, šipak… Ovde je, međutim, reč o džemu od crvenog luka, koji je fantastičan prilog uz pečenja, platu na kojoj su šunka i sir, pa čak i neke dobre burgere… U Evropi ga nazivaju chutney i važi za franuski specijalitet, ali je i na ovim prostorima već dugo…

 

Sastojci:

  • 500 g ljubičastog luka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • 50 g smeđeg šećera (tipa demerara)
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice bibera
  • 50 ml aćeto balzamika
  • 50 ml crnog vina

 

Priprema:

U posudi s debljim dnom ugrejte maslinovo ulje i puter, pa dodajte luk isečen na listiće. Dinstajte na srednjejakoj vatri stalno mešajući, dok luk ne omekša, oko 15 minuta.

Nakon toga dodajte smeđi šećer, so i biber, i dinstajte još 20 minuta, sve dok ne primetite da se luk praktično karamelizovao.

Potom dolijte aćeto i crno vino, i smanjite vatru da džem tek pomalo pućka. Povremeno promešajte. To traje dok se džem ne posuši, između 20 i 30 minuta.

Od pola kilograma luka dobićete vrlo malo džema. Dugo dinstanje učini da ispari sva voda, tako da slobodno pravite bar duplu meru. Nemojte brinuti ako džema ostane, samo ga ponovo ugrejte i tako vrućeg sipajte u teglicu. Kad sa ohladi, stavite ga u frižider.

Ovaj džem je sjajan dok je topao, ali ništa manje nije dobar ni kad je hladan, bez obzira na to da li ga jedete uz neko pečenje ili možda na tostu, uz sir i šunku. Što je dobro – dobro je!

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli