Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Domaći hleb

Hleba ima i u ovim kriznim vremenima, pekare i marketi su puni… ali nema sumnje da je pravi trenutak za recept za hleb. Ne zato što mislimo da ga neće biti u našim radnjama i pekarama, već zbog toga što treba potrošiti brašno koje su mnogi nabavili za „ne daj bože“. A na kraju krajeva, domaći hleb i jeste nešto što se od davnina pravi na ovim prostorima. Pa, nek zamiriše!

 

Sastojci:

  • ½ svežeg kvasca
  • 1 kafena kašikica šećera
  • 300‒350 ml mlake vode
  • 1 puna kafena kašičica soli
  • 210 g oštrog brašna
  • 210 g mekog brašna + za posipanje

 

Priprema:

  1. Rastopite kvasac i šećer u pola pripremljene vode. Dobro promešajte, da se sve sjedini.
  2. U dubokoj činiji za mešenje izmešajte brašno i so (idealno bi bilo da brašno bude sobne temperature).
  3. Sipajte rastopljeni kvasac u sredinu i polako, od sredine ka ivicama, umešajte sve sastojke. Dosipajte postepeno ostatak vode, sve dok svu vodu ne potrošite.
  4. Sad dolazi najlepši deo. Mešenje. Testo možete izvaditi na pobrašnjenu dasku za mešenje, gnječite ga, lupajte pesnicama, presavijajte… Šta god, samo da traje najmanje pet minuta. Ako vam se testo lepi za prste, skidajte ga brašnom.
  5. Sve ovo možete izvesti i mikserom ili multipraktikom, ali u tom slučaju nije toliko zabavno.
  6. Brašnom pospite obe ruke i gornju površinu testa i oblikujte jufku. Stavite je u činiju.
  7. Prekrijte činiju čistom suvom krpom ili providnom folijom i ostavite testo da odstoji na toplom mestu najmanje sat vremena, ili dok se ne udvostruči.
  8. Premesite testo. Možete ga i lupati o dasku, kako bi sav vazduh izašao iz njega. To traje minut-dva. Uključite decu u ovaj proces, biće im beskonačno zabavno.
  9. Formirajte oblik kakav želite i stavite gotovo testo u tepsiju u kojoj će se peći. Pospite ga brašnom odozgo, zasecite nožem na nekoliko mesta kako bi mu olakšali narastanje, prekrijte ga suvom krpom, te ga stavite opet na toplo mesto. Ako je potrebno, prekrijte ga čistim ćebetom.
  10. Ostavite testo da se odmori sat vremena.
  11. Uključite rernu na 250 stepeni.
  12. Pažljivo skinite krpu s testa (da ne biste isterali vazduh i upropastili trud) i stavite tepsiju s hlebom u zagrejanu rernu. Nemojte lupati vratima rerne!
  13. Posle 30 minuta proverite da li je hleb pečen. Ako niste sigurni, kucnite nožem po donjoj strani hleba. Ako zvuči „šuplje“ ‒gotov je. U suprotnom vratite ga još malo u vrelu rernu.
  14. Kada hleb bude gotov, izvadite ga na rešetku, kao onu iz rerne, da se ohladi. Oko hleba mora da struji vazduh, kako se ne bi navlažio. Vreo hleb premažite vodom (rukama ili četkicom) i prekrijte ga suvom, čistom krpom.

 

Obožavaćete ovaj hleb, a mešanjem raznog brašna i dodavanjem semenki ‒ svaki put može biti drugačijeg ukusa.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli