Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Čorbast kupus sremački

Ako ste gurman, odmah telefon u ruke i fotografišite ovaj recept! Da vam uvek bude pri ruci. S druge strane, ništa lakše od kuvanja ovog fantastičnog jela. Uz njega obično idu faširane šnicle (bar u mojoj porodici), a slaže se s bilo kojim mesnim zalogajem. No, ovako pripremljen kupus je toliko dobar da vam nikakvo meso ne treba. Uz to, odličan je i hladan, a dok se kuva, zanosno miriše. Idealan za svaku priliku.

 

Sastojci:

  • manja glavica kupusa (oko pola kilograma)
  • 1 kašika masti
  • 2 zelene paprike
  • 1 srednji crni luk
  • 1 mlada šargarepa
  • 1 čen belog luka
  • 1 supena kašika suvog začina
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika brašna
  • 4 dl soka od paradajza
  • 4 dl vode

 

Priprema:

Kupus isecite na rezance debljine prsta i izručite u šerpu u koju ste stavili mast, samo izvađenu, ne i rastopljenu. U isti sud, pre stavljanja na ringlu stavite i paprike isečene na rezance (isto kao i kupus). U to dodajte sitno iseckani crni i beli luk, te očišćenu i na kockice iseckanu šagarepu. Na kraju ubacite sitno iseckan peršunov list, pospite vegetom i solju i stavite da se kuva na tihoj vatri. Često mešajte dok se malo ne prodinsta i ne svene, a kad se to desi, nalijte paradajzom i vodom. Kuvajte na umerenoj vatri, da lagano vri dok sve ne omekša, a tada u kupus umešajte kašiku brašna koje ste razmutili u malo vode ( može i kašika gustina). Stalno mešajte dok to radite, kuvajte još 10 minuta i – jelo je spremno! Naravno, pre serviranja probajte i dodajte soli ako je potrebno.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli