Čorbast kupus sremački
Ako ste gurman, odmah telefon u ruke i fotografišite ovaj recept! Da vam uvek bude pri ruci. S druge strane, ništa lakše od kuvanja ovog fantastičnog jela. Uz njega obično idu faširane šnicle (bar u mojoj porodici), a slaže se s bilo kojim mesnim zalogajem. No, ovako pripremljen kupus je toliko dobar da vam nikakvo meso ne treba. Uz to, odličan je i hladan, a dok se kuva, zanosno miriše. Idealan za svaku priliku.
Sastojci:
- manja glavica kupusa (oko pola kilograma)
- 1 kašika masti
- 2 zelene paprike
- 1 srednji crni luk
- 1 mlada šargarepa
- 1 čen belog luka
- 1 supena kašika suvog začina
- 1 kašičica soli
- 1 kašika brašna
- 4 dl soka od paradajza
- 4 dl vode
Priprema:
Kupus isecite na rezance debljine prsta i izručite u šerpu u koju ste stavili mast, samo izvađenu, ne i rastopljenu. U isti sud, pre stavljanja na ringlu stavite i paprike isečene na rezance (isto kao i kupus). U to dodajte sitno iseckani crni i beli luk, te očišćenu i na kockice iseckanu šagarepu. Na kraju ubacite sitno iseckan peršunov list, pospite vegetom i solju i stavite da se kuva na tihoj vatri. Često mešajte dok se malo ne prodinsta i ne svene, a kad se to desi, nalijte paradajzom i vodom. Kuvajte na umerenoj vatri, da lagano vri dok sve ne omekša, a tada u kupus umešajte kašiku brašna koje ste razmutili u malo vode ( može i kašika gustina). Stalno mešajte dok to radite, kuvajte još 10 minuta i – jelo je spremno! Naravno, pre serviranja probajte i dodajte soli ako je potrebno.