Brza čokoladna torta
Ima onih koji tvrde da je pravi auto onaj nemački, orden crnogorski, a torta – čokoladna. Ljubitelji torti znaju da uživaju i u onima bez čokolade, ali ovu svakako ne treba preskočiti. Recept je izuzetno jednostavan, a rezultat spektakularan. Neki je zovu i muška torta od čokolade, jer je i muškarci bez iskustva s lakoćom naprave. Još se lakše i pojede.
Sastojci:
- 150 g šećera
140 g putera - 140 g čokolade za jelo i kuvanje
- 140 g mlevenih oraha
- 6 celih jaja
Priprema:
- Čokoladu rastopite na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
- Odvojte žumanca od belanaca.
- Šećer i puter umutite mikserom i postepeno dodajte žumanca, pa mutite sve dok masa ne postane penasta.
- U umućenu smesu dodajte rastopljenu čokoladu i sve dobro umutite.
- Od mase koju ste dobili uzmite jednu veliku šolju smese i ostavite sa strane.
- Belanca umutite u čvrst šne i dodajte ih u masu za tortu, pažljivo mešajući; postepeno dosipajte mlevene orahe.
- U namašćenu i pobrašnjenu modlu prečnika 27 cm sipajte smesu i pecite je na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni, sve dok drveni štapić koji ubodete u tortu ne počne da izlazi suv. U zavisnosti od rerne, to je otprilike četrdesetak minuta.
- Pečeno testo prepolovite na pola, nafilujte ga smesom iz šolje, preklopite i odozgo tortu pospite prah-šećerom, čokoladnom glazurom (gotova Menaž glazura je idealna) ili narendanim orasima.