Bečke palačinke

Palačinke su, tvrde dobro upućeni, najrasprostranjenija poslastica na svetu. Navodno nema kulture u kojoj se, na ovaj ili onaj način, ne spremaju palačinke. Kad svemu tome dodamo da su ove nastale u Beču, koji predstavlja carstvo dobrih zalogaja, onda vam je jasno da treba da probate ovu poslasticu.
Sastojci:
- 10 palačinaka
- Malo putera za premazivanje tepsije
Fil:
- 350 g sitnog punomasnog sira
- 3 jajeta
- 30 g putera
- 2 vanil-šećera
- 8 supenih kašika šećera
- Naribana korica celog limuna
- 30 g suvog grožđa
Preliv:
- 2 dl milerama
- 1 kašika šećera
- 1 jaje
- Vanil-šećer
- Kašičica ruma
Priprema:
- Ispecite palačinke po svom receptu.
- Izvadite puter iz frižidera da omekša na sobnoj tempreaturi.
- Potopite suvo grožđe u hladnu vodu i ostavite ga da stoji u njoj.
- Dublju tepsiju premažite puterom.
- Sir propasirajte kroz cetku za supu, da ne bi bilo grumuljica.
- Odvojte belanca od žumanaca i od belanaca umutite čvrst šne.
- U drugoj, dubljoj činiji, umutite žumanca sa šećerom dok ne dobijete penastu masu. Dodajte omekšali puter, pa još mutite mikserom da se sve lepo izjednači. U ovo dodajte sir i narendanu koricu limuna.
- Ocedite grožđice te i njih dodajte u fil, a zatim u to prespite i šne od belanaca, polako mešajući da vam fil ne spadne.
- Nafilujte palačinke i svaku presecite na tri jednaka dela.
- Tako isečene palačinke ređajte u tepsiju jednu do druge, kao knjige, tako da sečena strana bude gore.
- U činiji u kojoj vam je bio fil izmešajte žicom ili mikserom jaje, svež mileram (ili slatku, nezaslađenu pavlaku) sa vanil-šećerom, kašikom šećera i malo ruma (po želji).
- Naređane palačinke prelijte dobijenim prelivom i stavite ih u zagrejanu rernu da se peku na 180 0C , 25‒30 minuta, sve dok lepo ne porumene.
- Služite ih tople !
pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić