Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Bakin kolač

Nekada davno izmislili su ga Belgijanci, a danas se, uz lokalne modifikacije, pravi i jede širom sveta, pa i na našem parčetu Balkanskog poluostrva. Može biti tvrd kao keks ili mek kao duša, neki ga prave s pivom i u slanoj verziji, ali samo jedan je onaj koji su nam pravile bake.

Za njegovu pripremu treba vam specijalan aparat, ali verujte, to je dobra investicija.Širom sveta bakin kolač zovu i galete, a najpoznatiji se, pored Vojvodine i Belgije, prave u Virdžiniji, Honkongu i Francuskoj. Najbolji će svakako biti onaj koji vam zamiriše iz sopstvene kuhinje.

 

Sastojci:

  • 800 g mekog brašna tip 400
  • 250 g šećera
  • 250 g masti
  • 4−6 jaja (zavisno od veličine)
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanil-šećera
  • Kora jednog limuna
  • Sok ½ limuna
  • Malo ulja

 

Priprema:

Bez razdvajanja belanaca i žumanaca, jaja stavite u posudu za mućenje i počnite da mutite mikserom. Vrlo brzo dodajte šećer, a odmah potom i omekšalu mast. Mutite dok se sve to lepo ne spoji, pa ubacite prašak za pecivo, vanil-šećer, na sitno narendanu koru limuna i limunov sok. Tek tada u smesu sipajte brašno, a dalje, sve dok ne dobijete lepo testo, mesite rukom. Od testa pravite loptice veličine većeg oraha, koje su spremne za pečenje. Za to vam je neophodan specijalan električni aparat za bakine kolače, koji treba da uključite na najjače, a kalupe pomalo premažite uljem. Kad kontrolna lampica pokaže da je aparat zagrejan do maksimuma, na sredinu stavite po kuglicu (mi imamo aparat sa pet polja), zatvorite ga da se testo dobro rasporedi i pridržavajte dršku aparata da bi se kolači ravnomerno pekli. Važno je napomenuti da prvu turu ispečete malo rešije, jer to garantuje da vam se ostale neće lepiti. Naredne ture povremeno tokom pečenja pogleđujte i pecite onoliko koliko rumen keks volite. Prva tura se peče 3−4 minuta, a ostale znatno manje, 2−3, kako procenite. Samo za prvu turu kalupe treba pouljiti, kasnije samo testo pušta pomalo masnoće.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli