Bački medaljoni
Medaljoni su, u vreme kada je nastao ovaj recept, imali izuzetnu vrednost. U njima su se čuvale slike najmilijih, pramen njihove kose ili nešto slično. A kada jedno jelo nosi ime po tako važnoj stvari, jasno vam je o kakvom se kvalitetu radi. Probajte i uverićete se!
Sastojci:
- 2 svinjska filea
- 12 komada suvih šljiva bez koštice
- 50 g „praške“ šunke
- 50 g crnog luka
- 50 g putera
- Sok pola limuna
- 2 lovorova lista
- 3 dl goveđe supe
- 1 dl ulja
- 1 dl belog vina
- So, biber
Priprema:
- Šljive potopite u mlaku vodu, oko pola sata.
- Krupno isecite kuvanu šunku i crni luk, i tek ih malko propžite na puteru, na umerenoj vatri.
- Tome dodajte limunov sok, sve malo ukuvajte, pa dodajte dobro oceđene i grubo narezane šljive, na vrh noža soli i lovorov list.
- Dolijte vruću supu, koja može biti i od kocke, i stavite da se sve krčka na veoma laganoj vatri oko 40 minuta. Povremeno mešajte.
- Izvadite lovorov list i izmiksirajte sos štapnim mikserom. Držite ga na toplom dok meso ne bude gotovo.
- Operite i obrišite filee, prepolovite svaki, posolite ih i pobiberite te propržite na vrelom ulju da se sa svake strane uhvati korica. Kad se to dogodi, prelijte ih vinom i smanjite vatru. Odmah poklopite i dinstajte, uz povremeno okretanje, sve dok vino ne uvri.
- Meso je gotovo kad vino ispari. Izvadite ga i isecite na komade debljine prsta, poređajte na činiju za serviranje i oko njega sipajte topli sos. Izuzetno je važno da se posluži i jede dok je vruće.