Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Podlivena pita s jabukama

Recepti: Podlivena pita s jabukama

Istorijske knjige kažu da je jabuka jedna od najstarijih voćaka i da su je ljudi jeli još u neolitu. U Evropi je prvo počela da se uzgaja u Staroj Grčkoj, odakle se proširila na Rimsko carstvo, pa i Balkan. Ne zna se kada je počela da se gaji u Sremu, ali ova pita s jabukama tamo se pravi od kada seže sećanje. Ako probate, videćete da postoji razlog za to.

 

Sastojci:

  • 1 kg kiselih jabuka
  • ½ kg tankih kora
  • 1 limun
  • ulje
  • griz
  • šećer

 

Priprema:

Očistite jabuke i isecite ih na četvrtine, pa ih stavite u vodu u kojoj ste razmutili sok jednog limuna (ili kesicu limuntusa). Pitu počinjete da pravite tako što tri kore stavite jednu na drugu, s tim da svaku poprskate s malo ulja i šećera (po dva prstohvata šećera na svaku koru). Nakon toga izrendajte na krupno rende četvrtinu jabuka, iscedite ih šakama koliko je moguće i rasporedite duž ivice kore. Ravnomerno pospite jabuke s pet kašika šećera i jednom kašikom griza. Naravno, ukoliko volite manje slatku pitu, možete smanjiti količinu šećera. Uvijte sve u rolnu i stavite u pleh koji ste pouljili i posuli brašnom (pleh treba da bude dužine rolne). Na isti način napravite sve četiri rolne. Svaku od njih pospite s malo ulja i rukom ga razmažite. Pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni. Na toj temperaturi pecite dok ne počne da rumeni, a potom smanjite na 180 stepeni i pecite još dvadesetak minuta, dok pita ne dobije lepu tamnorumenu boju.

Preliv za ovu pitu se kuva tako što istopite 200 grama šećera. Čim postane tečan i  požuti, prelijte ga sa 2 dl vode i kuvajte dok voda ne provri, a šećer se ne otopi. Tako vreo sirup sipajte preko pite koju niste izvadili iz rerne, već učinite to tako što ćete pleh samo malo izvući, a preliv rasporediti na sve rolne. Vratite u rernu na 5 do 7 minuta da pita upije preliv i nakon toga – ova poslastica je gotova. Izvadite je iz rerne i pospite prah šećerom.

 

tekst: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli