Trapist-štangle
Dani su kraći, televizijski kanali nam nude mnoštvo novih sadržaja, a uz to lepo idu grickalice. Mada neki tvrde da kiflice sa sirom potiču iz Indonezije, ovde kod nas se prave od pamtiveka, mnogo pre nego što su se pojavili televizori. Kao i uvek, potrudili smo se da recept koji vam predstavljamo bude sjajan.
Sastojci:
- 125 g putera
- 125 g svinjske masti
- 150 g rendanog trapista
- 2 kašičice soli
- 500 g brašna tip-500
- 2 dl milerama
- 2 srednja jajeta
- Rendani trapist od gore po ukusu
- Jedno manje jaje za premazivanje
Priprema:
- U činiju za mešenje iseckajte puter na sitnije komadiće i dodajte mast. Zatim dodajte prosejano brašno i izmrvite sastojke, sve dok ne dobijete masu poput prezle.
- Dodajte rendani trapist i so, promešajte i dodajte jaja i mileram
(najbolje je upotrebiti domaći mileram s pijace, ali ako niste u mogućnosti da nabavite taj, kupite neki najmasniji u marketu). - Mesite testo rukama ili mikserom sa spiralnim metlicama sve dok se sve ne sjedini.
- Na dasci za mešenje podelite testo na četiri jednaka dela, oklagijom napravite pljosnate prvougaonike od svakog dela, debljine malog prsta, i uvijte ih u providnu foliju, te stavite u frižider na najmanje tri sata, a najbolje bi bilo da testo odstoji celu noć.
- Nakon hlađenja, a pre pečenja, najpre uključite rernu na 220 0C.
- Izvadite testo, jedno po jedno iz frižidera, skinite foliju, premažite ga ulupanim jajetom, pospite narendanim trapistom i iseckajte na uske štangle, oštrim nožem ili sekačem za picu.
- Ređajte štangle u tepsiju prekrivenu pek-papirom, i pecite ih 13–15 minuta (zavisi od jačine rerne).
Od ove količine testa dobićete oko četiri tepsije fenomenalnih grickalica. Ukoliko više volite jače ukuse, umesto trapista možete koristiti parmezan ili tvrdi ovčiji sir.