Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Tiramisu

Grešite se ako se čudite što objavljujemo recept za jednu od najpoznatijih italijanskih poslastica. Tiramisu je na vojvođanske trpeze stigao davne 1961. godine kada je nakon gradnje Žeželjevog mosta grupa neimara iz Italije odlučila da ostane u Jugoslaviji, tačnije u Inđiji. Kod svojih komšija odlazili su na žutu supu, slave ili svinjokolj, a inđijske domaćice su se od svojih novih komšinica vraćale sa receptom za tiramisu. Tada se doduše nije koristio maskarpone, ali malo po malo, za tiramisu danas svi znaju, a lako i brzo možete i sami da ga napravite.

 

Sastojci:

  • 500 gr maskarpone sira
  • 100 gr šećera u prahu
  • 4 žumanca
  • 250 ml slatke pavlake
  • 48 komada piškota
  • 2,5 dl jake crne kafe (domaće)
  • 1,5 kašika ruma
  • 2 vanil šećera
  • Kakao prah

 

Priprema:

Žumanca pomešajte sa šećerom u prahu i doro umutite mikserom. Smesu stavite u odgovarajuć sud i uz mešanje kuvajte na pari 15-ak minuta dok ne dobijete gust krem. Ostavite da se hladi, a za to vreme umutite slatku pavlaku. Kada su se žumanca potpuno ohladila dodajte maskarpone sir, lagano mikserom sve to spojte, pa dodajte pripremljenu slatku pavlaku i ponovo sve spojite mikserom.

Kada ste to završili počnite sa umakanjem piškota u proceđenu crnu kafu u koje ste pre toga dodali vanil šećer i rum. Svaku tako pripremljenu piškotu slažite na tacnu i to tako što ćete složiti polovinu piškota, na njih staviti krem pa odgore takođe piškote. Malo krema možete da ostavite za dekoraciju, mi smo to uradili kao na slici, a vi možete samo premazati piškote kremom i posuti kako prahom. Ako vam zafali krema za dekoraciju možete koristiti neki lep šlag.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli