Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Krompirići u sosu od mirođije

Mirođija je začinska biljka koja se može mešati u većinu jela. Zato naš narod i ima izreku “ U svakoj čorbi mirođija“. Upravo zbog planetarne popularnosti, a i izuzetnih svojstava, kako zbog količine gvožđa, magnezijuma i kalcijuma, tako i svojim antivirusnim i antiupalnim dejstvom, s pravom stoji na čelu kolone začina. Starinski recept pred vama je pravo blago u ove tople dane i vreme kad svi razmišljamo kako da se sačuvamo od raznoraznih virusa.

 

Sastojci:

  • 1 kg mladih krompirića

 

Sastojci za sos:

  • 1/2veze mirođije
  • 3-4 kašike brašna
  • 300 ml hladne vode
  • 200 ml mleka
  • 2-3 kašike ulja ili kašika masti
  • 1 kašičica soli
  • 1 ravna kašičica šećera
  • 1 supena kašika sirćeta
  • Kockica putera

 

Priprema:

  1. Operite mlade krompiriće i stavite ih da se kuvaju u ljusci,u posoljenoj vodi.
  2. Dok se krompiri kuvaju, operite mirođiju, i naseckajte ili iscepkajte nežne listiće na sitno.
  3. Ugrejte ulje na srednjoj temperaturi  i  dodajte brašno. Uz mešanje ga kratko propržite, tako  da ostane bele boje.  Dodajte isitnjenu mirođiju i mešajte još 1-2 minuta.
  4. Kada mirođija počne da pušta miris, skinite sud sa vatre i postepeno dodajte vodu uz neprestano mešanje da se ne bi stvorile grudvice. Vratite sud na ringlu, malo promešajte, pa dodajte mleko, takođe mešajući. Kada se masa homogenizuje, dodajte so, šećer, i na krajusirće i kockicu putera.
  5. Gotov sos prekrijte providnom folijom, ali tako da je skroz prilepite uz površinu  sosa, da se isti ne bi ohladio i napravio koricu.
  6. Skuvane krompiriće ocedite i ogulite ljusku, te ih stavite u posudu u kojoj ćete ih poslužiti.
  7. Prelijte sos od mirođije preko krompirića i služite ovo jelo samo, ili kao  dodatak mesu ili nekom povrću.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli