Piškota sa višnjama
Iz nekog čudnog i neobjašnjivog razloga u mnogo domaćinstava ovaj kolač se pravi češće u zimu, kada se višnje mogu naći samo u zamrzivaču, nego u punoj sezoni višanja, koja je upravo u jeku. Jedna je od najjednostavnijih, tradicionalnih vojvođanskih poslastica i malo je onih koji ga ne vole. Ovo je kolač koji ne može da ne uspe. Opevan je u više navrata, uglavnom u negativnom kontekstu zbog po neke koštice koja zaostane kada se višnje cepaju.
Sastojci:
- 4 cela jaja
- 220 gr šećera
- 1 kesica vanil šećera
- 150 ml. Ulja
- 250 gr brašna tip 400 – meko
- 1 prašak za pecivo
- 400 grama višanja
Priprema:
Cela jaja umutite mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Zatim u tu masu dodavajte redom prosejano brašno, kašiku po kašiku, prašak za pecivo, vanil šećer i na samom kraju, ulje u tankom mlazu. Sve vreme smesu mutite mikserom. Dobijeno testo sipajte u dublju tepsiju (dimenzije 33 x 24 cm) koju ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Masu poravnajte kašikom i pospite iscepanim i oceđenim višnjama ( ukoliko su sveže cepane). Ako su višnje smrznute, ne treba ih otapati, jer će potonuti na dno kolača.
Kolač pecite na 180 stepeni dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Pre služenja ga pospite prah šećerom.