Papci u rerni
Možda vam se deseilo da vam pogled, dok čekate u redu u mesari, padne na svinjske papke. I siguran sam da nije mali broj onih, pogotovo mlađih, koji su pomislili: „ko to kupuje, šta od papaka može da se napravi…“ Ti dani i takva razmišljanja su iza vas. Naravno, ukoliko imate želju da probate nešto novo, drugačije, a izuzetno ukusno. Ovo je recept za najsmelije gurmane. Odlučite sami. Papci su izuzetno jeftini, pa rizik i nije velik.
Sastojci:
- 4 papka (neka vam odmah u mesari svaki podele na 4 dela)
- 600 g crnog luka
- 1 manja glavica belog luka
- 1 lovorov list
- So, suvi začin,
- 1 kašičica aleve paprike
- desetak zrna crnog bibera
Pripema:
Šesnaest delova usitnjenih papaka dobro isperite i stavite u ekspres lonac. Odmah dodajte sitno naseckan crni i beli luk, biber, lovor, alevu papriku, so i suvi začin po ukusu, što je, recimo, dve kašičice suvog začina i dve soli.
Nalijte vodom da papci budu tik ispod vode, što se kaže da ogreznu, stavite na jaku vatru da voda provri, a onda zatvorite ekspres lonac. Kada „prozviždi“, smanjite vatru na minimum i ostavite na laganoj vatri pola sata (ukoliko nemate ekspres lonac, vreme kuvanja je sat i po).
Nakon toga, kada se lonac ohladi i nestane pritiska u njemu, pažljivo ga otvorite i bušnom kašikom premestite papke u pleh u kom ćete ih zapeći. Poređajte ih tako da koža bude s donje strane i nalijte tečnošću u kojoj su se kuvali. Tečnost možete da nalivate kutlačom tako da se tu nađe i luka. Papci i u ovom slučaju treba da „ogreznu“, a onda ih stavite u rernu koju ste zagrejali na 250 stepeni. Povremeno proveravajte, jer kada tečnost ispari i papci počnu da rumene, treba ih okrenuti da bi porumenela i druga strana, ona s kožicom. Nakon desetak minuta vaš novi omiljeni specijalitet je gotov.
Prilog može da bude pire ili šta god volite, a pošto je vreme turšija i kiselog kupusa ‒ ne bi trebalo previše da razmišljate o salati.