Čorba od ječma
Kad se spomene ječam, verovatno je svima prva asocijacija ‒ pivo. Ali, ječam je mnogostruko korisna žitarica, a koristi se još od neolita. U nekom razdoblju služio je čak i kao valuta.
Poput svih biljaka, ječam je prirodno bez holesterola i ima mali udeo masti. Pola čaše ječmenih zrna sadrži manje od pola grama masti i samo 100 kalorija, obiluje vitaminima B3 i B1, sadrži magnezijum, gvožđe, selen, pomaže u izbacivanju toksina iz organizma, čisti jetru, krvne sudove…
Sve ovo više je nego dovoljan razlog da skuvate ovu čorbu, a garantujem vam da to neće biti jedini put da ste je spremali!
Sastojci:
- 125 g oljuštenog ječma
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 koren peršuna
- paštrnak
- velika kriška celera
- karfiol (6 cvetova)
- šaka graška
- šaka kukuruza
- 5-6 grančica mirođije
- veza peršunovog lista
- kisela pavlaka po ukusu
- so
- suvi začin
- kašika ulja
Priprema:
- Ječam dobro operite. Pritom šakama trljajte zrna, sve dok se voda ne razbistri (5‒6 puta menjajte vodu). Ostavite ječam tako naliven vodom u poklopljenoj posudi da nabubri preko noći.
- Sutradan očistite povrće i isecite sve na kockice.
- U dublji lonac sipajte malo ulja i stavite prvo crni luk da se prodinsta. Dodajte zatim šargarepu, peršunov koren, paštrnak i celer. Dinstajte otprilike pet minuta na tihoj vatri, posolite, a zatim ubacite i karfiol.
- Nakon još pet minuta dinstanja, procedite ječam i stavite i njega u lonac. Dodajte mirođiju i peršunov list, i nalijte sve sa dva litra vode. U ovom trenutku možete, ukoliko želite, dodati neki suvi začin ili još soli, po ukusu.
- Čorba treba da se kuva najmanje pola sata, odnosno dok se ječam ne raspukne.
- Tada dodajte kukuruz. Kuvajte čorbu sve dok ne dobije lepu gustinu. Ako vam se učini da je pregusta, slobodno dodajte vrele vode.
- Pred sam kraj dodajte grašak. Kuvajte još 10 minuta. Vodite računa da se grašak ne prekuva, jer njemu je dovoljno samo 10 minuta da bude savršeno mek i sladak.
- Skinite čorbu s ringle, dodajte kiselu pavlaku, dobro promešajte i služite je posutu sitno seckanim peršunovim listom.