Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kuglof od bundeve

Kuglof je svakako jedna od najprestižnijih zimskih poslastica. Čak i oni koji ga ne vole, nisu ravnodušni kada ga vide. Nekako, poput božićnog drvceta, asocira na kraj decembra i početak januara, i praznike koji se tada slave. Pravi se na mnogo načina, a ovaj s bunedevom je zaista poseban. Sočan, mirisan, zavodljiv… novogodišnji.

Sastojci:

  • 200 g pečene bundeve
  • 250 g brašna
  • 125 g omekšalog margarina (ili putera)
  • 125 g šećera
  • 3 cela jajeta
  • 1 vanil-šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli

 

Sastojci za preliv:

  • 2 narandže
  • ½ limuna
  • 100 g šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje (završni preliv)

 

Priprema:

Bundevu ispecite u rerni pa očistite od kore i ispasirajte. Dok se bundeva hladi, umutite margarnin, šećer, vanil-šećer i so. Kada se to lepo spoji, dodajte jedno po jedno jaje, zatim brašno i na kraju prašak za pecivo. Potom umešajte i ispasiranu bundevu, pa dobijenu masu prespite u modlu za kuglof koju ste prethodno obložili s malo magarina i posluli brašnom, pa pecite 50 minuta na 175 stepeni.
Kada drvenim štapićem proverite da li je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da stoji dvadesetak minuta, pa ga tek onda istresite iz modle i dobro izbockajte štapićem sa svih strana. Tako izbockanog vratite ga u modlu u kojoj se pekao i prelijte prokuvanim sokom od narandže, limuna i šećera. Kuglof će sve to upiti za dvadesetak minuta. Onda ga prevrnite na tanjir za posluživanje i prelijte istopljenom čokoladom za kuvanje.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli