Kakao kocke
Ima onih koji tvrde da su kolači kao boks. Da svaki ima svoju kategoriju. Od baklava i tulumba koje su super teška, preko raznih torti koje su od poluteške do velter do voćnih torti i šne nokli koje klize ka muva i papir kategoriji. Tu negde između su i ove kakao kocke koje su ovaj put obogaćene jagodama, a zavisno od sezone mogu biti sa pomorandžom, dinjom, kruškom… nema ograničenja
Sastojci:
- 200 gr brašna tip 400 meko
- 200 gr šećera
- 250 gr putera ili margarina
- 2 dl pavlake (ako je kisela onda i malo mleka zbog čvrstine pavlake)
- 1 jaje
- 2 šake mlevenih oraha
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašičica sirćeta
- 1 kašičica soda bikarbone
- Čokolada za glazuru
- Jagode
Priprema:
U posudu u kojoj ćete mešati sastojke prvo stavite puter koji ste celu noć ostavili na sobnoj temperature i u njega umešajte šećer. Izmiksajte to i kada dobijete kompaktnu masu dodajte jaje i pavlaku pa mešajte dalje. Onda dodajte orahe, sve spojite i vreme je da u masu sipate i sirće i soda bikarbonu. To će se uz miksiranje brzo spojiti i preostaje da dodate samo brašno i kakao. Najbolje je da ih spojite pre sipanja u masu i prosejete kako bi ušao vazduh pa će kocke biti mekše.
Sipajte u pleh dimenzija 30 x 20 cm koji ste podmastili ili prekrili papirom za pečenje i pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Peče se, u zavisnosti od rerne, 30 do 40 minuta.
Nakon toga, kad se kocke prohlade prelijte ih glazurom od čokolade (mi smo koristili već gotov preliv od Menaž čokolade) i ukrasite jagodama.