Džem od cepanih šljiva
Džem od cepanih šljiva se u našoj porodici tradicionalno pravi svake godine. Makar i male količine. Pravi se vrlo brzo. Nepravedno je potisnut od strane mlevenog, a zatim kuvanog pekmeza od šljiva. Obavezno ga koristimo za punjenje salčića i vanil-kiflica, jer ne curi; sjajan je i sa palačinkama, tašcima, a možda je najbolji na svežem hlebu. Bez putera.
Sastojci:
- 1,5 kg zrelih šljiva
- 100−200 g šećera
- Cimet
- 0,5 dl ruma
Priprema:
1. Ugrejte rernu na 180 0C bez ventilatora. Spremite veliku plitku tepsiju koju ste kupili s rernom.
2. Šljive operite, rukama ih iscepajte i izvadite koštice. Tako razvdvojene polovine poređajte po plehu tako da unutrašnja strana bude okrenuta ka gore. Šljive probajte, pa ukoliko su slatke, pospite ih sa 100 g šećera, a ukoiko su nakisele, sa 200 g.
3. Posle šećera, pospite šljive cimetom, a zatim poškropite rumom.
4. Stavite tepsiju sa šljivama u rernu i pecite oko 40 minuta. Možete ih i promešati, ali nije neophodno.
5. Kada vidite da se sok od šljiva pretvorio u sirup, a one se smežurale, džem je gotov. Bolje da ih malo ranije izvadite, nego da vam zagore.
6. Punite oprane i osušene tegle, i zatvarajte ih dok je džem još vreo. Okrenite poklopcem nadole da odstoje 5 minuta. I to je sve.