Jabuke u šlafroku
Ne tako davno žene su mahom bile domaćice, ušuškane u svet neposrednih, svakodnevnih događanja. Pristaviš ručak, otrčiš do prodavnice po ”ono nešto” što redovno fali… vratiš se, promešaš sadržaj šerpe pa pređeš kod komšinice. Ovaj vid aktivnosti zahtevao je odgovarajuću ”uniformu”. Nju je činila nemačka kućna haljina na preklop, takozvani šlafrok. Kultna haljina negdašnjih vremena. Nema stoga ništa logičnije od toga da jabuke koje ste ogrnuli smesom sličnoj onoj za palačinke nazovete – jabuke u šlafroku!
Danas su, naravno, ustuknule u neravnopravnoj borbi sa svim onim kremastim, pufnastim i ko zna kakvim nakinđurenim specijalitetima. Jabuke u šlafroku idu na drugi fazon i – hvataju nas na sentiment.
Miris cimeta, vanile i koječega nepogrešivo nas vraća u detinjstvo, među one s kojima nam je svet izgledao mnogo bezbrižniji.
Treba li vam bolji razlog da se bacite na posao…
Priprema: Odvojte žumanca od belanaca. U sud sa belancima dodajte prstohvat soli i umutite šne. Postepeno dodajte pola mere šećera. Kada se šne učvrsti, u drugoj posudi umutite žumanca s ostatkom šećera i vanil- -šećerom i spojte ih s belancima. Zatim u to dodajte mleko i kiselu vodu i na kraju, uz lagano mešanje, prosejano brašno, kvasac i koricu limuna. Prekrijte sud čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom jedan sat. U međuvremenu oljuštite jabuke (ili ananas, bananu, breskvu, krušku…) i nasecite na kriške debljine 1,5 cm. Poprskajte ih sokom od limuna. Zatim ulje dobro zagrejte. Da biste znali kada je ulje spremno za pečenje, ubacite u njega komadić svežeg hleba. Ako hleb odmah ispliva (uz mehuriće) i dobije smeđu boju, ulje je spremno za prženje. Kriške voća umačite u testo i pržite svaku turu dok ne porumene. Kolutići moraju da plivaju. Vadite ih rupičastom kašikom i stavljajte na papirni kuhinjski ubrus da se dobro ocede. Pospite šećerom u prahu i cimetom, po želji.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 200 g brašna
- 130 g šećera
- 1 vanil-šećer
- 80 ml mleka
- 90 ml kisele vode
- prstohvat suvog kvasca
- prstohvat soli
- narendana korica limuna
- sok od celog limuna
- 6 jabuka
- ulje za prženje