Domaće piškote
Koliko vam se puta u životu desilo da vam se jede nešto slatko, a da nemate ništa kod kuće. Jedno od mogućih rešenja jesu domaće piškote, divan keks nastaou Italiji još u 14. veku. Sedam vekova izdržale su napade raznoraznih poslastica i ponosno žive svoj život na stolovima širom sveta u osmom veku svog postojanja. Vredi probati nešto sa tolikom tradicijom, zar ne? Priprema traje samo 10 minuta, a isto toliko i pečenje.
Sastojci:
- 4 žumanceta
- 100 g šećera
- 120 g mekog brašna
- 4 belanceta + 20 g šećera
- 40 g šećera u prahu
Priprema:
- Odvojte žumanca od belanaca
- Belanca umutite u čvrst šne, dodajući postepeno 20 grama šećera.
- U drugoj posudi, istovremeno u sud sipajte šećer i žumanca i mutite dok se ne dobije gotovo bela smesa.
- Spojte umućena žumanca sa šneom od belanaca i postepeno dodajte prosejano brašno polako mešajući smesu varjačom.
- Dobijeno testo nanesite u obliku piškota, pomoću špric-kese,na masnu hartiju premazanu puterom u tankom sloju.
- Piškote pospite prah-šećerom i čim testo upije šećer, ponovite posipanje.
- Tepsiju odmah stavite u rernu koju ste zagrejali na 170° i pecite 8 do 10 minuta, što zavisi od rerne. Treba da dobiju lepu zlatnu boju.