Bataci u brašnu
Ovaj recept dokaz je izreke da je lepota u jednostavnosti. Koliko je ovo tačno, biće vam jasno već nakon prvog zalogaja. Ovi bataci će verovatno biti jedna od prve tri želje kad se vratite kući nakon kraćeg ili dužeg odsustva, a neko drag vas upita – šta ti se jede sad kad si se vratio… I, ne brinite, ako nešto i ostane posle ručka – mnogi kažu − hladni su još lepši!
Sastojci:
- 8 pilećih bataka (gledajte da ne budu previliki)
- 1 zelena paprika
- Nekoliko kašika masti (može i ulje)
- So, suvi začin, meko brašno
Priprema:
Dva sata pre pečenja svaki batak 3-4 puta probodite viljuškom do kosti u delu u kom je najdeblji i posolite. Oko kosti u donjem delu i na vrhu stavite i malo suvog začina – vegete ili bilo kog drugog koji koristite. Ostavite batake da odstoje u frižideru i pred samo pečenje dobro ih, kako stare domaćice kažu – bogato − uvaljajte u brašno sa svih strana. Kad to uradite sa svim batacima,počnite ponovo od prvog i još jednom ih dobro uvaljajte.
Dok to radite, u tiganj u kom ćete ih peći stavite masti toliko da je bude do trećine bataka kad počnete da pečete meso. Ugrejte mast, ali ne previše, i jedan po jedan spuštajte batake. Temperatura je vrlo važna, jer brašno ne sme spasti.Nemojte ih okretati previše brzo, treba da uhvate lepu žutu koricu sa svake strane. Tek tada u tiganj dodajte zelenu papriku koju ste isekli na komade, ona će piletini dati divan miris. Pecite uz povremeno okratanje i slobodno tu i tamo pritisnite svaki viljuškom, jer će kroz proreze od viljuške izaći višak vode i bataci će biti lepše pečeni. Gotovi su kad dobiju zlatnobraon boju, to ćete morati sami da procenite. U svakom slučaju, pečenje nije brzo i treba mu, zbog okretanja i pritiskanja, posvetiti dosta pažnje.
Naravno, možete koristiti i ulje ili mešavinu masti i ulja, ali originalan recept podrazumeva svinjsku mast. Lepo je svakako. Pečeni krompir je obavezan prilog, a salata i možda neki sos stvar su ukusa.